Autokompanije u SAD dobijaće pomoć za prelazak na električna vozila

Sjedinjene Američke Države se pripremaju da pomognu svoje dobavljače automobila kako bi se prilagodili prelasku sa vozila na benzin na električna vozila. S tim ciljem Bela kuća je najavila osnivanje fonda u vrednosti do milijardu dolara koji će malim i srednjim dobavljačima autodelova olakšati pristup lakšem finansiranju za potrebe refinansiranja i širenja poslovanja.

U tu svrhu izabrana je investicijska kompanija Monroe Capital, koja će pokrenuti Fond “Drive Forward Fund LP”, čija je uloga da pruži finansijsku podršku preduzećima koja snabdevaju ključnim delovima, kao što su pogonski sklop, karoserija, prenos, šasija, enterijeri i električnih komponenti, kao i komplementarnim provajderima softvera kao usluge (“SaaS”) i drugim auto tehnologijama i poslovnim uslugama koje se bave ovom industrijom, navedeno je u saopštenju.

Fond će takođe proceniti mogućnosti rasta za investiranje u inovativne kompanije koje se bave proizvodnjom komponenti i podkomponenti baterija i reciklažom materijala.

Ministarstvo finansija SAD je objavilo grant u iznosu od 9,1 miliona dolara za pokretanje Programa prelaska dobavljača automobila u Mičigenu, koji je osmišljen da pomogne manjim preduzećima u sticanju finansiranja za proizvodnju komponenti za električna vozila.

Pročitajte još:

Džon Bozela, predsednik i izvršni direktor Saveza za automobilske inovacije rekao je da transformacija ka elektrifikaciji automobilske industrije u Sjedinjenim Američkim Državama zahtjeva savremeni lanac snabdijevanja automobilima koji drži zemlju konkurentnom i osigurava ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

„Proizvođači automobila ulažu milijarde u ovu tranziciju i proizvode elektrifikovana vozila svih marki i modela, ali treba imati na umu da se lanac snabdevanja automobilima sastoji od stotina kompanija – mnogih malih i srednjih preduzeća“, rekao je Bozel.

U julu, Ministarstvo energetike je najavilo da planira da dodeli GM i Stellantis gotovo 1,1 milijardu dolara u grantovima za konverziju postojećih fabrika za proizvodnju električnih vozila i komponenti, dok je prošle nedelje najavljeno tri milijarde dolara za grantove u sektoru proizvodnje baterija.

Energertski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti