EIB finansira izgradnju 17 solarnih elektrana u južnoj Evropi

Evropska investiciona banka (EIB) i nezavisni proizvođač energije BNZ postigli su dogovor o zajmu vrednom 166 miliona evra za izgradnju 17 solarnih elektrana u Španiji, Italiji i Portugalu.

Ovaj projekat je deo šireg plana koji predviđa dodavanje 1,7 gigavata solarne energije u južnoj Evropi do 2026. godine, uz ukupno finansiranje od 500 miliona evra koje je EIB odobrila BNZ-u koji razvija, gradi i upravlja solarnim projektima u Italiji, Portugalu i Španiji.

Pored toga, projekat je deo programa InvestEU, ključne inicijative za mobilizaciju privatnih i javnih investicija u vrednosti od preko 372 milijarde evra, u periodu od 2021. do 2027. godine.

Ova investicija je u skladu sa EIB-ovim ciljevima za klimatsku akciju i jačanjem energetske bezbednosti Evrope smanjenjem oslanjanja na fosilna goriva, navodi se u saopštenju EIB-a.

Pročitajte još:

Nova postrojenja će obezbediti dovoljno zelene energije za više od 390.000 domaćinstava, a većina će biti smeštena u regijama sa nižim prihodima u EU, čime će se doprineti regionalnom ekonomskom rastu i socijalnoj koheziji.

Projekat podržava ciljeve dekarbonizacije Evropskog zelenog dogovora, kao i plan REPoverEU koji teži smanjenju zavisnosti od uvoza fosilnih goriva.

EIB grupa je već 2023. godine uložila više od 21 milijardu evra u projekte energetske bezbednosti širom Evrope, uključujući obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i infrastrukturu skladištenja energije.

Generalni direktor BNZ-a, Luis Selva, izjavio je ova nova faza otvara mogućnosti za istraživanje tehnološke i geografske raznolikosti, povećanje obima poslovanja i broja zaposlenih, sa ciljem da BNZ postane jedan od vodećih nezavisnih proizvođača električne energije na tržištu.

„Želimo da nastavimo da gradimo čistiju i održiviju budućnost, a podrška tako značajnih finansijskih institucija kao što je EIB pokazuje zajedničku dugoročnu viziju za postizanje boljeg sveta“, rekao je Selva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti