Brza pruga Novi Sad – Subotica na testu

Testiranja na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja omogućava vozovima da postignu brzine do 200 kilometara na sat, zvanično su počela i trajaće do 10. oktobra. U tom periodu sav železnički saobraćaj na ovoj deonici biće privremeno obustavljen kako bi se omogućilo nesmetano izvođenje ispitivanja. Objavljivanje rezultata očekuje se 8. novembra, kako navodi RTS.

Pre nego što testni vozovi krenu sa ispitivanjem, što će obavljati Nemačke železnice, cela deonica se detaljno proverava motornim drezinama kako bi se osigurala tehnička ispravnost pruge i kontaktne mreže.  Tokom ispitivanja, na deonici će biti prisutno osoblje konzorcijuma Kineskih železnica i Infrastrukture železnice Srbije, uz pojačanu podršku MUP-a, kako bi se osigurala maksimalna bezbednost.

Pročitajte još:

Osim toga, Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vladimir Džamić učestvovao je na neformalnom sastanku Saveta ministara saobraćaja Evropske unije, održanom u Mađarskoj. gde je istakao da je Srbija posvećena usklađivanju zakonodavstva sa EU i najavio pripremu devet novih zakona do kraja godine. On je naglasio da su reforme u saobraćajnom sektoru ključne za dalji razvoj zemlje, uz ogromnu podršku EU u vidu ekspertske pomoći i finansijskih sredstava.

Poseban fokus stavljen je na razvoj železničke infrastrukture, uključujući izgradnju upravo brze pruge Beograd–Budimpešta, kao i planove za modernizaciju pruge Beograd–Niš, uz podršku EU. Džamić je takođe pomenuo ambiciju da se pruga nastavi ka Skoplju i Barskoj obali, o čemu su uputili zajedničko pismo Evropskoj komisiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti