Javni uvid u prvi dokument za izradu studije za projekat „Jadarˮ

Projekat „Jadar“ izazvao je veliku pažnju javnosti zbog potencijalnog uticaja na životnu sredinu, a protesti i diskusije svakodnevno su prisutne u zemlji. Kako bi se transparentnije donošenje odluka, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije otvorilo je proces javnog uvida u rane faze izrade studije o proceni uticaja ovog rudarskog projekta.

To je prvi dokument u proceduri izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu rudarskog dela projekta „Jadar”, a građani i stručna javnost imaće mogućnost da u narednih 15 dana prouče „Zahtev za određivanje obima i sadržaja studije”, koji predstavlja osnovni dokument za dalju procenu ekoloških posledica ovog rudarskog projekta, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Ministarka zaštite životne sredine istakla je da je ovaj zahtev objavljen nakon što je kompanija „Rio Sava Explorationˮ d.o.o. Beograd dopunila dokumentaciju na zahtev Ministarstva. Ova dopuna omogućava građanima pristup detaljnijim informacijama o projektu već u ovoj ranoj fazi.

Pročitajte još:

„Ministarstvo je zahtevalo dodatne podatke kako bi se obezbedio što bolji uvid u planove projekta. Pozivamo građane i stručnu javnost da se upoznaju sa dokumentom i daju svoje komentare, jer je naš cilj da kroz ovaj transparentan proces dođemo do najboljih rešenja za sve”, izjavila je Vujović.

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Konačna odluka biće doneta nakon što se celokupna dokumentacija, koja se odnosi na svaki deo projekta, u svakoj fazi, objavi pred građane, kako bi mogli da učestvuju i komentarišu, gde bi nakon sveobuhvatne diskusije, trebalo doći do zaključka kako i šta dalje.

Ista procedura će biti primenjena i na preostala dva segmenta projekta – procesni deo i deo koji se odnosi na upravljanje otpadom.

Građani mogu izvršiti uvid u dokumentaciju svakog radnog dana od 11 do 14 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine u Beogradu, Skupštini grada Loznice, i Skupštini opštine Krupanj.

Uvid je omogućen i na veb-sajtovima:

https://www.ekologija.gov.rs/obavestenja/procena-uticaja-na-zivotnu-sredinu/zahtevi/zahtevi-za-odredjivanje-obima-i-sadrzaja

https://loznica.rs/dokumenti/javni-uvid-i-rani-javni-uvid/javni-uvid/

http://www.krupanj.org.rs/index.php?id=58&items=15386

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti