Dablin uvodi zabranu odlaganja smeća u plastičnim kesama

Dablin se suočava sa sve većim problemom otpada na gradskim ulicama koji nastaje kada životinje, poput galebova, pokidaju plastične kese sa smećem.

Područja u irskoj prestonici u kojima je do sada bilo dozvoljeno prikupljanje otpada u kesama obuhvataju oko 1.000 ulica. Objekti u ovim ulicama donedavno su bili izuzeti od obaveze korišćenja kanti za smeće, te im je bilo dozvoljeno da svoj otpad odlažu u plastičnim kesama i ostavljaju ih ispred lokala.

Kao odgovor na to, gradske vlasti odlučile su da sprovedu mere u cilju unapređenja čistoće grada, a jedna od mera je i zabrana korišćenja plastičnih kesa u 90 ulica Centralnog komercijalnog okruga.

Odredba koja sprečava da komercijalne prostorije ostavljaju svoj otpad u plastičnim kesama delimično je stupila na snagu 16. septembra ove godine, a potpuna usklađenost sa njom očekuje se do 1. januara 2025. godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jas Min)

„Dablin nije ‘stari prljavi grad’, ali je predugo komercijalnim prostorijama bilo dozvoljeno da svoje smeće izlažu u plastičnim kesama”, rekao je gradonačelnik Džejm Gejgen i dodao da će kompanije za odnošenje smeća obezbediti fleksibilnija rešenja za restorane i prodavnice koji više neće smeti da iznose kese sa otpadom na ulicu. Tako će domaćinstvima i lokalima u Centralnom komercijalnom okrugu biti omogućeno da otpad predaju sedam dana u nedelji od pet popodne do 10 ujutru narednog dana.

Gradske vlasti nameravaju da sprovedu i kampanju podizanja svesti o otpadu kako bi doveli do promene u kulturi i javnom ponašanju, dok će kao deo šire kampanje istražiti sve mogućnosti za sprečavanje bacanja smeća. Jedan od načina za postizanje tog cilja je smanjenje upotrebe plastičnih kesa za odlaganje otpada, a u planu je i ispitivanje efikasnosti zajedničkih skladišnih prostora za otpad u stambenim naseljima, dodaje se u saopštenju grada.

Pročitajte još:

Više zaposlenih u gradskoj čistoći

Dodatna mera za čistiji grad je zapošljavanje još 100 operativaca u uslugama čišćenja i odvoženja smeća.

Ova pojačanja će povećati broj osoblja u svakoj od tri ekipe koje rade u centru što će omogućiti da ukupno 150 zaposlenih pokriva smene od šest ujutru do 21 sat, svih sedam dana u nedelji. Nakon što novo osoblje bude u potpunosti obučeno i upoznato sa zahtevima usluge, odnošenje smeća u centru grada biće omogućeno tokom 24 časa.

Pored povećanja ljudskih resursa, grad investira 8,5 miliona evra u unapređenje i nadogradnju voznog parka za upravljanje otpadom. Nova vozila, između ostalog, uključuju i 30 električnih bočnih utovarivača, a grad će nabaviti i specijalizovane mašine za čišćenje biciklističkih staza. Sve ove mere predstavljaju važan korak u unapređenju usluga čišćenja i održavanja grada, kažu iz gradske uprave.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti