Praćenje porasta vodostaja reka u narednim danima

Srbiju očekuje porast vodostaja reka u narednim danima usled promene vremena, posebno na najvećim rekama Dunavu i Savi, ali prema rečima nadležnih, nema mesta za paniku. Nakon sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, održane u Palati Srbija, najavljeno je da će vrhunac vodostaja dostići vrhunac između 24. i 26. septembra, ali se ne očekuju dramatične posledice.

Procene stručnih službi „Srbijavoda” i „Vojvodinavoda”, pomenuti porast vodostaja će trajati sedam dana. Tom prilikom, podsećalo se na situaciju iz 2013. godine, kada je vodostaj Dunava bio još viši i trajao 14 dana.  Ipak, izazovniji uslovi predviđeni su na severnom toku Dunava, od Bezdana do Slankamena, dok se nizvodno, prema Beogradu i Đerdapu, ne očekuju veći problemi, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Pozitivna stvar je da će povećani dotok vode pomoći da se napune akumulacije hidroelektrana, koje su se ispraznile tokom dva i po meseca sušnog perioda. Akcenat se stavlja na praćenje situacije na ulasku Dunava u Srbiju i moguće izazove na Savi kod Šapca.

Poručeno je da trenutni tok događaja ne bi trebalo da ugrozi svakodnevni život, uz naglasak da će nadležne službe nastaviti sa praćenjem situacije kako bi se pravovremeno reagovalo na eventualne promene.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti