Da li je EU spremna za grejnu sezonu?

Tokom svake zime, potražnja za energijom poraste, naročito zbog potreba  grejanja, što pokreće temu skladištenja gasa kao jednog od najvažnijih izvora energije. Mnoge evropske zemlje koriste gas za grejanje domaćinstava, poslovnih prostora i industrijskih objekata. Skladištenje je najaktuelnije tokom letnjih meseci, kako bi se zemlje spremile za zimu.

Što se tiče Evropske unije, ona je postigla ciljeve u pripremama za zimsku sezonu, uspešno popunivši skladišta gasa do 90 odsto kapaciteta više od dva meseca pre roka. Zahvaljujući EU Uredbi o skladištenju gasa (EU/2022/1032) iz 2022. godine, zemlje članice obavezane su da skladišta budu najmanje 90 odsto puna svake godine do 1. novembra, kako se navodi na sajtu Evropske komisije.

Podaci pokazuju da je do 19. avgusta nivoi skladištenja gasa, u EU dostigli 1.025 teravat-sati, što je ekvivalentno skoro 92 milijarde kubnih metara prirodnog gasa.

Jedan od najznačajnijih pomaka bio je ka tečnom prirodnom gasu (LNG), pri čemu su Sjedinjene Države postale primarni snabdevač EU. Pored toga, Norveška se sada vodi kao najveći snabdevač EU gasom iz gasovoda.

Pročitajte još:

Francuska je primer zemlje koja je rano popunila svoje skladišta gasa do 90 odsto, već do 10. septembra 2024. godine, osiguravši stabilnost na domaćem tržištu uoči zime. Zahvaljujući povoljnim uslovima za uvoz LNG-a, kao i stabilnoj potrošnji gasa, Francuska je uspela da izbegne potencijalne nestašice i da industrijama i potrošačima pruži sigurnost u planiranju energetskih potreba.

Foto-ilustracija: Pixabay

Sličan uspeh postignut je i u Nemačkoj, koja je popunila svoja skladišta do 85 odsto kapaciteta čak 11 nedelja pre planiranog roka 1. oktobra. Time je zemlja postavila cilj da skladišta budu popunjena do 95 odsto do 1. novembra, a zatim da ostanu najmanje 30 odsto puna do 1. februara naredne godine. Tokom prethodne zime, Nemačka je takođe rano dostigla ciljeve, što je osiguralo stabilno snabdevanje tokom hladnih meseci.

Inače, Nemačka je jedan od većih evropskih potrošača gasa. Pre geopolitičkih promena, zemlja se oslanjala na ruski gas, ali sada nabavlja LNG i gas iz Norveške. Italija, koja takođe ima veliku potrošnju gasa za grejanje i proizvodnju struje, zbog čega diversifikuje izvore, uključujući gas iz Severne Afrike. Iako Francuska uglavnom koristi nuklearnu energiju za struju, po čemu je poznata, gas je ipak bitna komponenta energetskog miksa naročito za grejanje. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti