Inovativna „živa plastika“ razgrađuje se za samo nedelju dana

Borba protiv zagađenja plastikom je ključna za zaštitu prirodnih resursa i ublažavanje klimatske krize. Razvijanje ekološki prihvatljivih rešenja i smanjenje upotrebe plastike u svakodnevnom životu su neophodni koraci ka očuvanju planete, a doprinos ovim naporima dali su i naučnici sa Kineske akademije nauka.

Oni su osmislili takozvanu „živu plastiku“ koja se samouništava kada počne da erodira. Inovatini materijal se u kompostu raspada za mesec dana, u poređenju sa 55 dana koliko je potrebno tradicionalnoj plastici.

Tehnologija je inspirisana enzimima koje proizvode bakterije otkrivene 2016. godine u Japanu, a koje prirodno razgrađuju plastiku, piše Science Alert.

Pročitajte još:

Istraživači su uspeli da ubace bakterijske spore u strukturu polikaprolaktonske (PCL) plastike. Kako plastika erodira, spore počinju da oslobađaju enzime koji gotovo potpuno razgrađuju molekule plastike.

Kombinovanjem sa lipazom proizvedenom od kvasca Candida antarctica, proces razgradnje plastike je ubrzan na samo nedelju dana. Testiranja su pokazala da spore preživljavaju visoke temperature i pritiske potrebne za stvaranje različitih vrsta plastike, uključujući PET plastiku.

Studija kineskih naučnika objavljena je u časopisu Nature Chemical Biology, a njihovo otkriće daje nadu za buduće održive materijale koji će smanjti problem zagađenja plastikom.

Iako je upotreba biorazgradive plastike i bioplastike danas u porastu, one i dalje čine zanemarljiv deo ukupne svetske proizvodnje plastike. Na primer, bioplastika, koja se proizvodi od obnovljivih resursa poput kukuruza, šećerne trske ili celuloze, trenutno čini samo oko jedan odsto od ukupnih 367 miliona tona plastike proizvedene svake godine širom sveta, prema podacima organizacije European Bioplastics.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti