Grinpis: Ulaganje u nuklearne elektrane je skupo

Aktivisti Grinpisa (eng. Greenpeace International) iz osam zemalja na Međunarodnoj konferenciji Nuklearne energije za novu Evropu – NENE, koja je održana u Portorožu, poručili su ,,Nuklearna bajka, skupa stvarnost!“.

Na referendumu, koji će biti održan u novembru, građani Slovenije izjasniće se o izgradnji NE Krško 2. Jedno od najvažnijih pitanja koje bi trebalo rešiti pre referendumske odluke, vezano je upravo za finansiranje ovog novog nuklearnog reaktora, a Grinpis Slovenija poslednjih meseci glasno upozorava na važnost rešavanja svih nedoumica pre referenduma.

Projekti nuklearnih elektrana, u poređenju sa drugom energetskom infrastrukturom, imaju vrlo specifičan profil investicijskog rizika zbog visokih početnih kapitalnih zahteva i dugotrajne izgradnje.

Prema dosadašnjim objavljenim procenama investicije u NE Krško 2, ukupna cena izgradnje reaktora od 1.000 MW iznosila bi 9,3 milijardi evra, a u slučaju odabira većeg reaktora od 1.650 MW i preko 15 milijardi evra.

Rokovi izgradnje iznose i do 20 godina, a prava cena ostaće još nekoliko godina službena nepoznata jer, prema iskustvima drugih zemalja, ulaganja u nuklearke na kraju uvek ispadnu skuplja i po pravilu kasne.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay (distelAPPArath)

Pregled trenutnih i predviđenih modela finansiranja nuklearnih reaktora u Evropi, pokazuje da u poslednjim decenijama troškovi nuklearnih elektrana stalno rastu. Jedan od najeklatantnijih primera je Hinkley Point C u Velikoj Britaniji, gde je prvobitna procena projekta iznosila između 18 i 19 milijardi funti, da bi se u međuvremenu popela na neverovatnih 46 milijardi funti.

Slično tome, troškovi projekta nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj, prvobitno su procenjeni na četiri milijarde evra, a porasli su na 10-12 milijardi evra, što je dovelo do otkazivanja projekta, navodi Grinpis.

Dok troškovi proizvedene električne energije iz nuklearnih elektrana i dalje rastu, obnovljivi izvori energije beleže stalno smanjenje. Trošak iz solarnih elektrana iznosi 60 dolara po megavatsatu (MWh), a iz vetroelektrana 50 dolara po MWh. Istovremeno, troškovi nuklearne energije popeli su se na 180 dolara po MWh.

Visoka cena nuklearnih projekata nije jedini nedostatak nuklearne energije. Osim što je izgradnja njene infrastrukture preskupa i prespora, nuklearna energija nije obnovljiva, ni održiva, kao ni sigurna. Ona otvara više pitanja i problema nego što ih rešava, zaključili su iz ove ekološke organizacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti