Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo

Foto-ilustracija: Unsplash (Kouji Tsuru)

Zagađenje vazduha jedan je od najvećih ekoloških izazova našeg vremena koji ugrožava zdravlje ljudi, pogoršava klimatske promene i donosi ekonomske gubitke.

Zbog toga je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila 7. septembar za Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo sa ciljem da podstakne globalnu akciju i pozove sve – od vlada i kompanija do pojedinaca – da investiraju u poboljšanje kvaliteta vazduha za sadašnje i buduće generacije.

Države članice UN prepoznale su potrebu da značajno smanje broj smrtnih slučajeva i bolesti od kontaminacije vazduha, vode i zemljišta do 2030. godine, kao i da smanje negativan uticaj gradova na životnu sredinu po glavi stanovnika.

Danas, međunarodna zajednica poručuje da poboljšanje kvaliteta vazduha može uticati na ublažavanje klimatskih promena, a da isto tako napori za ublažavanje klimatskih promena mogu poboljšati kvalitet vazduha.

Pročitajte još:

Posledice po zdravlje ljudi

Aerozagađenje nesrazmerno pogađa žene, decu i starije osobe, poručuju iz Ujedinjenih nacija. Sitne, zagađujuće čestice prodiru duboko u naša pluća i krvotok izazivajući otprilike jednu trećinu smrtnih sličajeva usled moždanog udara, hroničnih respiratornih bolesti i raka pluća, kao i jednu četvrtinu smrti od srčanog udara.

Procenjuje se da je zagađenje vazduha u zatvorenom i na otvorenom jedan od glavnih uzroka bolesti i prevremenih smrti širom sveta (oko 6,5 miliona prevremenih smrti 2016. godine). Ovo je posebno izraženo u zemljama u razvoju gde je populacija sa niskim primanjima često izložena visokim nivoima zagađenja ambijentalnog vazduha, kao i zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru usled kuvanja i grejanja na drvno gorivo i kerozin.

Zagađenje vazduha je globalni problem sa dalekosežnim uticajima zbog njegovog transporta na velike udaljenosti. Bez odlučne akcije za poboljšanje kvaliteta vazduha, procenjuje se da će broj prevremenih smrti porasti za više od 50 odsto do 2050. godine, upozoravaju iz Ujedinjenih nacija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti