Volvo ipak neće proizvoditi isključivo EV od 2030. godine?

Foto: Volvo Kars

Kompanija Volvo Kars saopštila je da će ublažiti svoje doskorašnje ambicije da proizvodi isključivo električne automobile do 2030. godine zbog, kako navode, promenljivih tržišnih uslova i zahteva kupaca.

Umesto toga, automobilski gigant sada planira da 90-100 odsto globalne prodaje do 2030. godine čine električna vozila i plug-in hibridi, što znači da će svi automobili biti na baterije. Preostalih 0-10 odsto prodaje činiće manji broj blagih hibridnih modela, ukoliko to bude potrebno, što predstavlja promenu u odnosu na ranije planove da se do 2030. godine postigne potpuna elektrifikacija.

Iz kompanije navode da očekuju da će do 2025. godine elektrifikovani modeli činiti između 50-60 odsto ukupne prodaje, a mnogo pre kraja decenije Volvo će imati kompletnu liniju potpuno električnih automobila.

U svoju odbranu, iz Volvo Kars kažu da proces potpune elektrifikacije neće biti linearan budući da se infrastruktura za punjenje razvija sporije od očekivanog. Takođe, mnoge vlade povlače podsticaje za električna vozila, a iz kompanije navode da su potrebne odlučnije politike koje bi podržale prelazak na električna vozila.

Pročitajte još:

Izvršni direktor Volvo Kars-a, Džim Rovan, izrazio je uverenje da je budućnost kompanije električna, ali i napomenuo da prelazak neće biti ujednačen i da se tržišta kreću različitim tempom.

Volvo Kars trenutno ima pet potpuno električnih vozila na tržištu, dok je još pet modela u razvoju. Model EX30 je treći najprodavaniji električni automobil u Evropi, dok plug-in hibridi, kao što je XC60, beleže rast popularnosti.

Dugoročni cilj kompanije ostaje postizanje neto nulte emisije gasova staklene bašte do 2040. godine, kao i smanjenje emisije CO2 po automobilu za 65-75 odsto do 2030. godine u poređenju sa osnovnom linijom iz 2018. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti