U Nemačkoj više od 60 odsto struje iz OIE

Foto-ilustracija: Freepik (rorozoa)

U Nemačkoj je u prvoj polovini 2024. godine, proizvedeno i isporučeno u mrežu 220 milijardi kilovat-sati struje, što je za 5,3 odsto manje struje nego u prvoj polovini 2023. godine, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

Iako je došlo do ovog pada, proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije povećana je za 9,1 odsto u odnosu na prvu polovinu 2023. godine. Preciznije, povećana je na 135,2 milijarde kilovat-sati. Gledajući udeo OIE u ukupnoj proizvodnji struje, u 2024. godini je reč o 61,5 odsto, dok je u prvoj polovini prethodne godine udeo bio 53,3 odsto.

Istovremeno, proizvodnja struje iz konvencionalnih izvora smanjena je za 21,8 odsto u odnosu na prvu polovinu 2023. godine, čime je udeo ovakve energije u ukupnoj proizvodnji struje pao na 38,5 odsto.

Energije iz vetra, činila je trećinu proizvedene struje u prvoj polovini ove godine. Štaviše, proizvodnja iz vetroelektrana povećana je u periodu prve polovine za 11,9 odsto u poređenju sa istim periodom 2023. godine. Reč je o povećanju sa 65,5 na 73,4 milijarde kilovat-sati. Dobre rezultate u povećanju beleži i solarna energija i to za 8,3 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2023. godine, pa je tako isporučeno 30,5 milijardi kilovat-sati. Sa ovakvim povećanjem, njen udeo čini 13,8 odsto ukupne količine struje.

Dok se povećanje vetra pripisuje izuzetno vetrovitom periodu, rezultat solara jeste povećanje kapaciteta novih postrojenja.

Pročitajte još:

Konvencionalni izvori energije

I pored pada proizvodnje energije iz konvencionalnih izvora, ugalj ostaje drugi najvažniji izvor, čak iako je i on opao za više od četvrtinu. Naime, količina proizvedene struje u termoelektranama na ugalj je smanjena u prvoj polovini 2024. godine za 26,4 odsto u poređenju sa istim periodom 2023. godine. Njen udeo ostaje 20,9 odsto u ukupnoj proizvodnji struje. Tokom prve polovine 2024. godine, iz uglja je proizvedeno 45,9 milijardi kilovat-sati, što je najmanja količina u jednom polugodištu koja je zabeležena još od početka praćenja podataka 2018. godine.

Takođe je i proizvodnja struje iz prirodnog gasa smanjena u prvoj polovini ove godine i to za 1,8 odsto u poređenju sa istim periodom 2023. godine. Sa udelom od 14,6 odsto ukupne proizvodnje, ovaj energent zauzima treće mesto po najvažnijim izvorima.

Napominje se da su statistikom obuhvaćene sve elektrane i postrojenja za proizvodnju struje u Nemačkoj koja isporučuju struju u mrežu za opštu upotrebu. Sa druge strane, nije obuhvaćena ona struja koja se proizvodi u industrijskim postrojenjima i odmah troši u industriji, ka oni struja koju proizvode solarni sistemi privatnih domaćinstava i koja se koristi u domaćinstvima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti