Inovativna serija ABB frekventnih regulatora za ekološki održive solarne sisteme za pumpanje vode

Foto: ABB

Frekventni regulatori za solarne pumpe kompanije ABB rešavaju izazove obezbeđivanja vode čak i na udaljenim lokacijama koje nemaju pristup elektroenergetskoj mreži. Pogon koristi fotonaponske panele kao izvor energije za rad pumpi za vodu. Od zore do sumraka, pogon radi bez troškova energije na lak i bezbedan način, uz minimalni nivo emisije CO2.

Solarni fotonaponski sistemi za pumpanje vode postaju sve značajniji širom sveta. Oni imaju presudnu ulogu u smanjenju emisije CO2 i mogu da rade u oblastima koje su slabo pokrivene elektroenergetskom mrežom, a u kojima je pouzdano snabdevanje vodom ključno da bi se zadovoljile potrebe za navodnjavanjem poljoprivrednog zemljišta, napojile životinje u uzgoju i obezbedila voda za piće.

Nova generacija frekventnih regulatora ACQ80 za solarne pumpe kompanije ABB dizajnirana je da odgovori na ovu potrebu tako što omogućava efikasan rad sistema za solarno pumpanje vode, sa niskim ugljeničnim otiskom, koristeći čistu energiju sunca. Dakle, u poređenju sa pumpnim sistemima napajanim iz dizel agregata, frekventni regulator za solarne pumpe ACQ80 je ekološki proizvod, sa dugačkim životnim vekom i malim troškovima održavanja, s obzirom da radi na solarnu energiju.

U FOKUSU:

Ključna karakteristika frekventnog regulatora ACQ80 je ugrađena tehnologija za praćenje radne tačke sa maksimalnom snagom (MPPT), u kombinaciji sa širokim opsegom ulaznog napona od 225 do 800 VDC, kao i sa PID kontrolom za ostvarivanje željenog pritiska vode u pumpnom sistemu tokom navodnjavanja. Ovo omogućuje regulatoru da pokreće motor pumpe čak i ako izlazna snaga solarnih panela opadne tokom perioda slabe sunčeve svetlosti. Ovako širok raspon dozvoljenih radnih uslova je znatno poboljšanje u odnosu na konvencionalne frekventne regulatore i omogućava pumpanje maksimalne količine vode u svakom trenutku.

Foto: ABB

Iako će se ACQ80 uglavnom koristiti u pogonima izvan elektroenergetske mreže, gde pretvara jednosmernu struju (DC) iz solarnih panela u naizmeničnu struju (AC) potrebnu za rad pumpe, ovaj frekventni regulator poseduje i mogućnost za napajanje naizmeničnim naponom (AC). To mu omogućava da bude povezan na lokalnu elektroenergetsku mrežu ili agregat, čime se osigurava kontinuitet rada pumpnog sistema tokom noći ili tokom perioda slabe sunčeve svetlosti kombinovanjem snabdevanja iz izvora jednosmerne i naizmenične struje.

ACQ80 nudi i dodatne integrisane funkcionalnosti tražene u pumpnim sistemima, kao što je proračun ostvarenog protoka, zaštita od rada na suvo, čišćenje pumpe i optimizacija procesa pumpanja vode, čime se smanjuju ljudske intervencije na minimum. Takođe, omogućeno je povezivanje preko fieldbus komunikacionih protokola i integrisanje frekventnog regulatora u kontrolne sisteme. ACQ80 je kompatibilan sa asinhronim motorima, kao i izuzetno efikasnim sinhronim reluktantnim motorima sa stalnim magnetima (SynRM), kako kod potapajućih, tako i kod površinskih tipova pumpi.

ACQ80 je odlikovan kao efikasno rešenje od strane Fondacije Solar Impulse (Solar Impulse Efficient Solution), što potvrđuje profitabilnost proizvoda i primenu čiste energije. Ova oznaka dodeljuje se proizvodima, uslugama i/ili procesima koji kombinuju kredibilne ekološke i ekonomske performanse, dok istovremeno imaju bolje rezultate od tradicionalnih opcija na svom tržištu.

ABB

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala AGOSOLARNA ENERGIJA I OIE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti