Sastanak o ispunjenosti preduslova za IPA 2022 projekat upravljanja otpadnim vodama

Foto-ilustracija: Unsplash (marco-bicca)

Kako bi se utvrdila spremnost tehničke dokumentacije i ispunjenosti preduslova za sprovođenje IPA 2022 Regionalnog projekta upravljanja otpadnim vodama za Zlatiborski i Moravički okrug, održan je sastanak. Projekat podrazumeva izgradnju tri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i to jedan u Požegi za Grad Užice i opštine Požega i Arilje, i još dva u Ivanjici i Kosjeriću, zatim rekonstrukciju i proširenje kanalizacione mreže u aglomeracijama pomenutih pet lokalnih samouprava, kao i izgradnju nasipa za zaštitu od poplava u Požegi.

Tom prilikom, Anja Javor, šef Kabineta i pomoćnik ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju i evropske integracije, istakla je da ovaj veoma važan i ambiciozan projekat predstavlja još jedan značajan korak ka unapređenju životnog standarda i zaštite životne sredine u pomenuta dva okruga i dodala da je projekat veoma kompleksan i jedinstven po svom obimu, zbog čega zahteva veliku posvećenost svih učesnika u procesu.

„IPA 2022 Regionalni projekat upravljanja otpadnim vodama za Zlatiborski i Moravički okrug nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i u našu budućnost, zdravlje i dobrobit naših građana. Ovaj projekat je jedan od prioritetnih za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i mi smo spremni da radimo na obezbeđivanju nedostajućih uslova kako bi Grad Užice i opštine Požega, Arilje, Ivanjica i Kosjerić u potpunosti rešile pitanje prečišćavanja otpadnih voda, što predstavlja konkretan benefit za lokalne zajednice“, naglasila je Javor.

Pročitajte još:

Ona je apelovala na predstavnike pomenutih lokalnih samouprava da u punom kapacitetu i u što kraćim rokovima pristupe rešavanju zaostalih poslova u izdavanju lokacijskih uslova, informacija o lokaciji i ostalih dokumenta iz njihove nadležnosti.

Osvrnuvši se na podatke o pokrivenosti ovih pet lokalnih samouprava kanalizacionim mrežama, Javor je rekla da postoji hitna potreba za proširenjem kapaciteta i izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, zbog čega je važno da sva administrativna ograničenja budu što pre prevaziđena i da se ispune uslovi za blagovremeno raspisivanje svih planiranih tendera kako bi projekat u potpunosti bio realizovan.

Na sastanku je predstavljeno trenutno stanje tehničke dokumentacije po opštinama i vrsti projekta i vođena je diskusija na temu ispunjenosti preudslova za sprovođenje projekta. U razgovoru su učestvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije i predstavnici pomenutih pet lokalnih samouprava.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti