Električni reaktor smanjuje industrijske emisije

Foto-ilustracija: Pixabay

Dekarbonizacija sektora industrije je ključna u ublažavanju štetnih uticaja na klimu zbog čega je svaki izum od velikog značaja. Najnoviji dolazi sa Stanfordskog fakulteta (eng. Stanford University) gde je razvijen novi termohemijski reaktor koji generiše ogromnu toplotu potrebnu za industrijske procese koristeći električnu energiju umesto fosilnih goriva.

Dizajn je takođe manji, jeftiniji i efikasniji od postojećih tehnologija koje koriste fosilna goriva.

„Imamo elektrifikovanu i skalabilnu reaktorsku infrastrukturu za termohemijske procese koja ima idealna svojstva grejanja i prenosa toplote. U suštini, mi guramo performanse reaktora do njihovih fizičkih granica i koristimo zelenu električnu energiju da ga pokrećemo“, rekao je Džonatan Fan, vanredni profesor elektrotehnike na Stanfordu i glavni autor rada.

Većina standardnih termohemijskih reaktora funkcioniše sagorevanjem fosilnih goriva za zagrejavanje fluida, koji zatim teče kroz cevi u reaktoru – kao kada kotao šalje toplu vodu do radijatora od livenog gvožđa u staroj kući, ali sa boljom izolacijom i na mnogo višim temperaturama. Ovo zahteva prilično veliku količinu infrastrukture, a postoje mnoge mogućnosti za gubitak toplote duž puta.

Pročitajte još:

Novi elektrifikovani reaktor koristi magnetnu indukciju za generisanje toplote – isti proces koji se koristi u indukcionim šporetima. Umesto da mora da prenosi toplotu kroz cijevi, indukcijsko grejanje stvara toplotu unutar samog reaktora, koristeći interakcije između električnih struja i magnetskih polja.

Istraživači su koristili reaktor za pokretanje hemijske reakcije, nazvane reakcija obrnutog gasnog premeštanja vode, koristeći novi održivi katalizator koji je razvio Metju Kanan, profesor hemije na Fakultetu za humanističke i prirodne nauke na Stanfordu i koautor rada. Ova reakcija, koja zahteva visoku temperaturu, može pretvoriti zarobljeni ugljen-dioksid u vredan gas koji se može koristiti za stvaranje održivih goriva.

U demonstraciji koncepta, reaktor je bio preko 85 odsto efikasan, što ukazuje na to da je gotovo sva električna energija pretvorena u korisnu toplotu.

Grupa naučnika već radi na povećanju kapaciteta nove tehnologije reaktora i proširenju njenih potencijalnih primena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti