Da li Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o energetici otvara vrata nuklearnoj energiji?

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koja donosi značajne promene u oblasti energetike u Srbiji. Ključne novine uključuju uvođenje pojma energetskog siromaštva, uređivanje balansnog tržišta, omogućavanje krajnjim kupcima da postanu aktivni učesnici sa ugovorima promenljive cene, kao i ukidanje Zakona o zabrani nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici po prvi put uvodi pojam energetskog siromaštva, definišući ga kao stanje u kojem domaćinstva nemaju adekvatan pristup osnovnim energetskim uslugama potrebnim za dostojanstven život, poput grejanja, osvetljenja, tople vode i napajanja kućnih aparata.

Ovo stanje je posledica faktora kao što su visoke cene energije, niska primanja, loša energetska efikasnost domaćinstava i nepovoljan socijalni status. Ministarstvo, u saradnji sa relevantnim institucijama, definisaće kriterijume za identifikaciju i rešavanje ovog problema, u skladu s međunarodnim standardima.

Pročitajte još:

Krajnji kupci mogu da sklapaju ugovore sa promenljivom cenom

Nacrt zakona omogućava krajnjim kupcima da zaključe ugovor sa promenljivom cenom električne energije ako imaju ugrađeno napredno brojilo. Svi troškovi, rizici i uslovi ovakvog ugovora moraju biti jasno prezentovani kupcu. U slučaju da napredno brojilo nije ugrađeno, kupci mogu podneti zahtev za njegovu instalaciju.

Zakon takođe omogućava kupcima da zaključe ugovor o agregiranju sa nezavisnim agregatorom, bez potrebe za saglasnošću postojećeg snabdevača. Ovi ugovori imaju potencijal da donesu veći stepen fleksibilnosti i konkurencije na tržištu.

Povratak nuklearne energije

Još jedna od novina je i Program razvoja nuklearne energije kroz tri faze: ispitivanje opravdanosti, razvoj i sprovođenje programa. Ovo uključuje pripremu analiza, studija, i strategija za mirnodopsku primenu nuklearne energije, s mogućnošću izgradnje nuklearnih objekata za proizvodnju električne energije.

Iako ovaj zakon otvara vrata za povratak nuklearne energije u Srbiju, konačna odluka zavisiće od rezultata studija i strategija koje bi odobrila Narodna skupština.

Uređenje Balansnog Tržišta: Sigurnost i Transparentnost

Balansno tržište električne energije biće regulisano tako da obezbedi nediskriminaciju među učesnicima na tržištu, uključujući elektrane, skladišta energije, i objekte upravljive potrošnje. Pomoćne usluge biće definisane tehnološki neutralno i nabavljane prema tržišnim principima, dok će se cena balansne energije određivati metodom marginalnih troškova. Od januara 2025. godine, obračunski intervali neće biti duži od 15 minuta, osim u slučaju odobrenih izuzetaka.

Foto-ilustracija: Pixabay (NxTide)

Podsećamo, javna rasprava o Nacrtu zakona trajaće do 10. septembra 2024. godine. Učesnici u raspravi uključuju predstavnike državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata, stručne javnosti, i drugih zainteresovanih strana. Po završetku rasprave, Ministarstvo rudarstva i energetike će analizirati sve primedbe i sugestije, nakon čega će objaviti izveštaj na svojoj internet stranici i na portalu „eKonsultacije”.

Ove promene u Zakonu o energetici osmišljene su kako bi Srbija unapredila pravni i ekonomski okvir za funkcionalno energetsko tržište, uskladila se sa pravnim tekovinama Evropske unije i obezbedila sigurnost snabdevanja energijom i zaštitu životne sredine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti