Zabrana preticanja za kamione – Nova pravila na auto-putevima

Foto-ilustracija: Unsplash (marcin-jozwiak)

Na snazi su nove mere na auto-putevima u Srbiji, prema kojima je zabranjeno preticanje kamionima na određenim deonicama. Zabrana je uvedena kako bi se smanjio rizik od saobraćajnih nezgoda koje su učestale na putnim pravcima sa velikim prometom teretnih vozila što je svakako obilaznica oko Beograda, auto-put Beograd Novi Sad i druge deonice.

Naime, analiza saobraćajnih nesreća na ključnim deonicama pokazala je da dnevno tim putevima prolazi između 20.000 i 46.000 vozila, od čega kamioni čine značajan deo – čak do 30 odsto ukupnog saobraćaja. Upravo zbog toga, nova mera je usmerena ka vozačima teretnih vozila, saopšteno je na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pročitajte još:

Gde važi zabrana

Zabrana preticanja kamiona jasno je označena saobraćajnim znacima, kojih je postavljeno 140 duž određenih deonica. Konkretno, zabrana je uvedena na obilaznici oko Beograda, deonicama od petlje Beograd do petlje Bubanj Potok, kao i na delu od petlje Kovilj do petlje Beška, u zoni mosta „Beška“ preko Dunava. Pored toga, zabrana važi i na delu auto-puta E-75, od petlje Stara Pazova do petlje Požarevac, te od petlje Predejane do petlje Vladičin Han, u zoni mostova Džemin Do i Vrla.

Kamionima je takođe zabranjeno preticanje na deonicama od petlje Surčin jug do petlje Ub, između petlje Šimanovci i Beograd, kao i na deonici od Hrtkovaca do Šapca.

Ukoliko rezultati pokažu pozitivan uticaj na bezbednost, razmatraće se dodatne zabrane na drugim deonicama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti