Usvojen Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Crna Gora je usvojila Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, čime je iskoračila ka unapređenju održivosti energetskog sektora.

Prvi takav zakon u zemlji sa sobom nosi novi okvir za podsticanje investicija u oblasti obnovljivih izvora energije, sa ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i povećanja proizvodnje energije iz čistih izvora.

Ministar energetike Crne Gore, Saša Mujović, istakao je da ovaj zakon postavlja Crnu Goru na mapu zemalja posvećenih prelasku na obnovljive izvore energije. Novi zakon zamenjuje prethodni model podsticaja, gde je država imala obavezu da otkupljuje proizvedenu energiju iz obnovljivih izvora.

Kako je objasnio, država je bila u obavezi da otkupljuje struju od proizvođača energije iz obnovljivih izvora, pri čemu je 85 odsto sredstava obezbeđivala Elektroprivreda Crne Gore, a preostalih 15 odsto građani. Umesto toga, sada su uvedene tržišne premije koje će omogućiti plasman energije na slobodno tržište, uz manje troškove za građane, navodi OIE Srbija.

Pročitajte još:

Jedna od ključnih odredbi zakona odnosi se na uvođenje sistema aukcija za projekte obnovljive energije, koje se očekuju do 2025. godine. Ove aukcije će otvoriti vrata za nove investicije u energiju iz obnovljivih izvora, omogućavajući bolju integraciju ovih izvora u energetski sistem Crne Gore.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružila je značajnu podršku u razvoju ovog zakona, između ostalog i u vidu pomoći za pripremu Zakona. Aukcije su ključne za privlačenje investicija, a EBRD je još ranije saopštila da očekuje da će prve aukcije za obnovljive izvore energije biti objavljene do sledeće godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti