U toku izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Sečnju

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U toku su radovi na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda u Sečnju koje će, kada bude završeno, omogućiti rad u punom kapacitetu ranije izgrađene kanalizacione mreže i uspostavljanje kompletnog sistema za odvođenje i zbrinjavanje otpadnih voda.

Prilikom obilaska radova, Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine navela je da se postrojenje gradi po savremenim standardima, što će podići stepen zaštite životne sredine u ovom kraju.

Kako je podsetila, opština Sečanj ima veliki procenat izgrađenosti kanalizacione mreže, a to je jedan od preduslova da se krene i u izgradnju postrojenja.

Završetak radova očekuje se u januaru 2026. godine, što znači da će prečišćena i tehnički ispravna voda sa ove teritorije odlaziti u recipijent, reku Tamiš.

Ministarka je dodala da će opština Sečanj u narednim mesecima raditi i na sekundarnoj kanalizacionoj mreži, kako bi domaćinstva i svi koji će gravitirati ka prečistaču, mogli što lakše da se priključe.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, razgovaraće se i sa industrijskim preduzećima, jer je njihova obaveza da rade predtretman otpadnih voda.

Kako je istakla, kada sve bude gotovo, postojaće sistem koji dobro funkcioniše kao i bolji standardi zaštite životne sredine u Sečnju.

Ministarka je najavila da će se u narednom periodu razgovarati i o drugim projektima, pre svega o upravljanju čvrstim otpadom i dodala da je u planu da Sečanj gravitira ka regionalnom centru za upravljanje otpadom u Inđiji, za koji uskoro počinje izrada dokumentacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti