Nov problem u poznatoj nuklearnoj elektrani

Foto-ilustracija: Unsplash (kilian karger)

Nuklearna elektrana Fukušima Daiči, smeštena na severoistoku Japana, postala je svetski poznata nakon katastrofe koja ju je zadesila 2011. godine, kada je više od deset metara visok cunami je preplavio oblast od 560 km² i ostavio iza sebe katastrofu, ruševine i oštećenja u fabrici, izazvavši oslobađanje radioaktivnih materijala.

Tokio Electric Power Company (TEPCO) intenzivno je radio na sakupljanju i skladištenju kontaminirane vode da bi se sprečilo dalje zagađenje životne sredine. Kao deo ovih napora, TEPCO je uveo napredni sistem za obradu tečnosti (ALPS) s ciljem smanjenja radioaktivnosti u vodi, i pre otprilike godinu dana otpočelo je ispuštanje prečišćene vode u okean.

U februaru je kompanija imala određenih tehničkih problema koji su rešeni, a ovog puta je Tepco, kompanija koja upravlja ovom elektranom, otkrila novi problem u zgradi reaktora bloka 2, koji je bio jedan od najteže pogođenih tokom nesreće 2011. godine. Reč je o curenju približno 25 tona vode iz sistema koji hladi upotrebljeno nuklearno gorivo. Korišćeno gorivo, iako više ne proizvodi energiju, ostaje izuzetno vrelo i mora se stalno hladiti u specijalnim bazenima kako bi se izbegla opasnost.

Smanjenje nivoa vode u rezervoaru koji se koristi za održavanje nivoa vode u bazenu sa upotrebljenim gorivom, ukazivalo je na moguće curenje. Tepco je odmah reagovao, odlučivši da isključi glavnu pumpu sistema za hlađenje.

Pročitajte još:

Iako je isključivanje pumpe dovelo do postepenog povećanja temperature u bazenu za upotrebljeno gorivo, Tepco je procenio da će temperatura rasti za samo 0,06°C na sat, dostigavši maksimalno 46°C, što je znatno ispod bezbednosne granice od 65°C. Dakle, nije postojala neposredna opasnost po sigurnost, kako objašnjava World Nuclear News.

Voda koja je procurila je završila u odvodu na podu prostorije, koji je usmeravao tečnost u sabirnu jamu u podrumu. To znači da je curenje bilo kontrolisano i da nije predstavljalo pretnju po okolinu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je obaveštena o ovom incidentu, uz napomenu da, prema trenutnim podacima, curenje nije zahvatilo druge prostorije. Ovaj incident, iako značajan s obzirom na istoriju elektrane Fukušima Daiči, bio je upravljan na kontrolisan način, bez većih posledica.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti