Slovačka i Češka: Modeli za razvoj nuklearne energije u Srbiji

Foto-ilustracija: Unsplash (patrick-federi)

Nedavna poseta predstavnika Srbije Slovačkoj i Češkoj, deo je razvoja nuklearne energije u zemlji, što je u skladu sa smernicama nedavno potpisanog Memoranduma o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe u Republici Srbiji. Delegacija, predvođena Jovanom Joksimović, pomoćnicom ministarke rudarstva i energetike za međunarodnu saradnju i evropske integracije, kao i Dušanom Živkovićem, generalnim direktorom „Elektroprivrede Srbije“ i Slavkom Dimovićem, direktorom Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, imala je za cilj da prikupi vredne uvide i iskustva iz zemalja koje su već razvile svoje nuklearne kapacitete.

Kako je istaknuto tokom posete, energetska kriza i ciljevi Zelene agende doveli su do obnove interesa za nuklearnu energiju širom Evrope. Nedavno smo i mi pisali kako je Norveška takođe osnovala odbor koji će do 2026. godine proceniti različite aspekte mogućeg uspostavljanja nuklearnih elektrana u zemlji.

Pre nekoliko meseci je World Nuclear Association objavio spisak zemalja koje su u Evropi zainteresovane za nuklearnu energiju, odnosno planiraju ili već pokreću određene projekte. Osim Estonije, Litvanije, Letonije, Irske, Turske, Norveške, na spisku je i Srbija.

U tom kontekstu, Jovana Joksimović je naglasila da Strategija razvoja energetike Srbije, koja je trenutno na javnoj raspravi, prvi put uključuje mogućnost korišćenja nuklearne energije. Iskustva zemalja kao što su Slovačka i Češka mogu pružiti korisne smernice za prilagođavanje zakonskog okvira, uključivanje naučne zajednice i stručnjaka, kao i za razvoj kompleksnih projekata u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Pročitajte još:

Nuklearne elektrane zahtevaju velika ulaganja i kontinuirano obnavljanje stručnih kadrova, ali modularni reaktori mogu predstavljati alternativu za budućnost. Živković je istakao da modularni reaktori nude mogućnosti za dugoročnu sigurnost energije, ako se Srbija odluči za njihovu primenu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Tokom posete Slovačkoj, delegacija je razgovarala sa predstavnicima kompanije „JESS“ o planovima za izgradnju novog reaktora snage 1.200 MW u nuklearnoj elektrani „Jaslovske Bonunjice“. U Češkoj su obišli nuklearnu elektranu „Temelin“ i trening centar pri Fakultetu za nuklearne nauke u Pragu.

Direktor Instituta „Vinča“ dr Slavko Dimović istakao je značaj uspostavljanja saradnje sa vodećim naučnim institucijama iz Slovačke i Češke. On je naglasio da nuklearni program u mirnodopske svrhe nije samo pitanje proizvodnje energije, već i prilika za naučno-istraživački napredak. Institut „Vinča“ želi da bude ključni partner u ostvarivanju dugoročne energetske sigurnosti i nezavisnosti Srbije.

Trenutno se radi na Preliminarnoj tehničkoj studiji za razmatranje primene nuklearne energije u Srbiji. Ova studija će obuhvatiti analizu konvencionalnih nuklearnih elektrana III + generacije, kao i naprednijih tehnologija poput malih modularnih reaktora (SMR). Cilj je pronaći najprikladniju tehnologiju koja će zadovoljiti specifične potrebe Srbije i doprinose njenom energetskom razvoju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti