“Hum (Balkan) Investment Energy Summit” 10. septembra u Visokom

Foto: Promo

Regionalna konferencija “Hum (Balkan) Investment Energy Summit”- „Konferencija o obnovljivim izvorima energije (OIE), energetskoj efikasnostii i zaštiti okoline” biće održana 10.09.2024. godine na lokalitetu “Bosanskih piramida – Park Ravne 2”– Visoko, Bosna i Hercegovina.

Ovo je prilika da se u panel diskusijama i razgovorima debatuje o svim aktuelnim problemima u funkcionisanju OIE, direktivama EU i zakonskim regulativama.

Glavne teme razgovora konferencije i diskusija prvenstveno će biti usmerene prema aktuelnoj situaciji i direktivama EU i zakonskim regulativama, problemima u razvoju, kadrovima i investicijama u obnovljive izvore energije i energetskom sektoru, strategijama i zaštiti okoline, novim investicijama i dobrim praksama u lokalnom ekonomskom razvoju i javnom privatnom partnertstvu kao komparativnoj prednosti lokalnog ekonomskog razvoja. Poseban aspekt će se posvetiti i mogućnostima novih domaćih i stranih investicija u BiH. 

Diskusije će biti posebno fokusirane na teme:

  • Mehanizam prekograničnog usklađivanja ugljenika (Uredba EU o mehanizmu za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) usvojena je u maju 2023.godine. Od 1. januara 2026. sav uvoz aluminijuma, čelika, gvožđa, đubriva, električne energije, vodonika ili cementa u EU podleže CBAM-u, uz kazne-penale za nepoštovanje)
  • Zakonodavni okvir u BiH i direktive EU
  • Energetska efikasnost malih i srednjih preduzeća (MSP) i lokalnih zajednica
  • Energetska tranzicija u BiH i finansiranje
  • Energetske zajednice i razvoj tržišta električne energije
  • Nove delatnosti i investiranje u obnovljive izvore energije
  • Prezentacije vezane za obnovljive izvore energije
  • Budući događaji vezane za ovu oblast – učešće na sajmovima i organizacija sajmova i studijskih poseta

Pored tema vezanih za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i zaštitu okoline, dodatne teme će biti vezane za pelete i biomasu i kogeneraciju (proizvodnju toplotne i električne energije iz biomase) ali i teme vezane za stanje na tržištu i perspektive šumarstva i zaštite okoline, drvne industrije, certiciranje, FSC, obrazovanje i dr.

Svi zainteresovani mogu prisustvovati ovim događajima kao posetioci ili uzeti aktivno učešće kao govornici ili sa prezentacijama svojih projekata.

Za dodatne informacije pisati na office@furniturewood.ba  i info@e-ventexpo.com, kao i putem telefona 00387 67 104 05 61 i 00387 62 324 495.

Ovaj događaj organizuje Udruženje privrednika Drvni klaster Bosne i Hercegovine ,,Namještaj i drvo” sa sedištem u Sarajevu i agencija i Business Club “EventExpo – KiK BiH sa partnerima: Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom FBiH, ,,Arheološkim parkom Bosanska piramida Sunca’’ sa dr. Osmanagićem, Dijapora Investom, Akademskom zajednicom, Ustanovom za stručno obrazovanje WMTA Banja Luka, Ministarstvom energetike FBiH, Ministarstvom finansija BiH, Većem stranih investitora, FIPA (Agencija za unapređenje stranih investija u BiH), Unijom lokalnih zajednica Zapadnog Balkana, Razvojnim agencijama, udruženjima privrednika i poslodavaca u BiH, Investicijskim fondovima, komercijalnim i razvojnim bankama, kompanijama, medijskim kućama i ostalima.

Izvor: Udruženje „Drvni klaster „Namještaj i drvo“ – Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti