Slovenija: Od 2026. počinje proizvodnja jeftinih električnih vozila

Reno grupa nedavno je najavila da će se od 2026. godine u slovenačkoj fabrici Revoz proizvoditi novi električni model Renault Twingo E-Tech.

Francuska kompanija posluje u slovenačkom gradu Novo Mesto već duže od pola veka, a sada planira velika ulaganja u nove proizvodne procese čime će se Slovenija pozicionirati kao važan proizvođač ekonomičnih električnih vozila.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Renault Group (@renaultgroup)

Budući električni Twingo E-Tech je Renoov odgovor na evropske potrebe za pristupačnim gradskim električnim vozilima, kako bi elektromobilnost bila dostupna svima.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je u društvu ministra privrede, turizma i sporta Matjaža Hana, zajedno sa predstavnicima Renoa  i Revoza, potpisao memorandum o ugovoru za razvoj i proizvodnju električnih vozila u Novom Mestu, kojim se utvrđuje moguća podrška države razvoju i proizvodnji novog električnog gradskog automobila u fabrici Revoz, navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju stoji i da će novi projekat ubrzati napore za digitalizaciju i dekarbonizaciju, obezbediti dodatnu obuku i prekvalifikaciju zaposlenih, nova radna mesta i ojačati saradnju fabrike Revoz sa slovenačkim razvojnim institutima i inovacionim klasterima.

Pročitajte još:

Prema rečima Matjaža Hana, cilj je postignut nakon višemesečnih razgovora između Reno grupe, Revoza i ministarstva, i sada je izvesno da će se budući električni Twingo proizvoditi Sloveniji.

“Ovaj projekat je još jedan dokaz da želimo da budemo među liderima u oblasti održive mobilnosti i da je Slovenija atraktivna destinacija za najzahtevnije investicije”, poručio je Han.

Potpredsednik za industrijsku oblast marke Reno, Herbert Štajner istakao je da je budući Twingo zajednički odgovor na potrebe za dekarbonizacijom, rešavanjem problema kvaliteta vazduha, omogućavanjem pristupačne e-mobilnosti, kao i za reindustrijalizacijom  Evrope.

Iako još uvek nije poznato mnogo detalja o ovom gradskom modelu, mediji javljaju da će električni Twingo biti jedan od najjeftinijih električnih vozila na evropskom tržištu.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti