Pozder o gradnji MHE na Uni: Ovo je životno pitanje za BiH

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucas Cetti)

Nakon saznanja o izgradnji mini hidroelektrane u blizini samog vrela reke Une na području Republike Hrvatske, Federalno ministarstvo životne sredine i turizma, kontaktiralo je Nacionalni park Una.

Kako se navodi na sajtu Federalnog ministarstva, iz NP-a su alarmirali i nadležna kantonalna ministarstva, kao i inspekcije. Nakon intervencije i akta Federalnog ministarstva životne sredine i turizma od 15. jula 2024. godine, inspekcijski nadzor su već 16. jula izvršili kantonalni inspektor za zaštitu životne sredine i građevinsko urbanistički inspektor, uz koordinaciju osoblja NP Una, nakon čega su konstatovali da nisu uočene nikakve promene u boji vodotoka Une pre i posle ušća Krke.

Prema rečima Nasihe Pozder, federalne ministarke, vrlo aktivno i glasno za zaštitu Une uključili su se građani, nevladine organizacije i aktivisti i smatram ovo zajedničkom borbom. Hrvatska, kao zemlja EU, mora da poštuje međunarodne konvencije, a vlasti Bosne i Hercegovine na sve načine moraju alarmirati vlast u Hrvatskoj kao i EU.“

Kako je dodala, odmah po saznanju da se odvijaju građevinski radovi reagovali su i prema državnom Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

,,Oni su hitno, putem Ministarstva spoljnih poslova BiH, prosledili dokumentaciju vlastima Republike Hrvatske i čeka se odgovor. Hrvatska strana je očigledno, namerno ili ne, propustila da sprovede postupak procene uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, što im je obaveza u ovom slučaju. Naime, bilo kakvi radovi na ovom izvoru podrazumevaju izradu Strateške procene uticaja na životnu sredinu u skladu sa Konvencijom o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (Espoo konvencija)’’, izjavila je federalna ministarka Pozder.

Pročitajte još:

Takođe, iz Ministarstva navode da Konvencija o vodama koja je usvojena 1992. u Helsinkiju, koju je ratifikovala Bosna i Hercegovina kao i zemlje EU, među njima i Hrvatska, propisuje nacionalne mere i međunarodnu saradnju u području ekološkog upravljanja i zaštite prekograničnih površinskih i podzemnih voda.

,,Vlasti Hrvatske moraju da reaguju kako bi se poštovala Helsinška konvencija o vodama, a posebno i spomenuta Konvencija o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, kao i drugi međunarodni propisi u ovoj oblasti, jer mora da se štiti Una i njen vodotok i ekosistem koji su proglašeni Nacionalnim parkom u Bosni i Hercegovini. Takođe, informisani smo da je i Jasmin Emrić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, postavio pitanje u državnom Parlamentu o ovoj problematici’’, ističu u Federalnom ministarstvu životne sredine i turizma.

Federalna ministarka je izradila zadovoljstvo da su u budžetu Federacije mogli da osiguraju 750 hiljada KM za Nacionalni park Una i njegovo poslovanje, a učestvovali su u još nekoliko projekata koji doprinose razvoju ovog jedinog nacionalnog parka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti