Najavljen niz Regionalnih foruma za podsticanje ambicioznijih ciljeva u novim NDC

Foto-ilustracija: Freepik (frimufilms)

Ujedinjene nacije i partneri, najavili su niz regionalnih sastanaka. Kako su zemlje u obavezi da 2025. godine podnesu nove Nacionalne određene doprinose (NDC), cilj najavljenih sastanaka jeste da pomogne zemljama u njihovom oblikovanju, ali i da ih podstakne da se u novim NDC nađu ambiciozniji ciljevi.

Novi Nacionalno određeni doprinosi koje će zemlje podneti 2025. godine, poznati i kao NDC 3.0, treba da sadrže ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija širom ekonomije, odnosno u svim sektorima, do 2035. godine, a koji će biti u skladu sa ograničenjem globalnog zagrevanja na 1,5oC i povećanjem otpornosti na klimatske uticaje.

Prisećanja radi, NDC predstavljaju ključne planove i ciljeve koje zemlja podnose u skladu sa Pariskim sporazumom, kao svoj doprinos borbi za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanja klimatskim promenama.

Niz regionalnih sastanaka poznatiji su kao Regionalni forumi za NDC-ove 3.0 (eng NDCs 3.0 Regional Fora), a kako se navodi na sajtu Programa zaštite životne sredine UN, njihov raspored je sledeći:

  • Regionalni forum za Pacifik, od 12. do 16. avgusta 2024. godine
  • Regionalni forum za Latinsku Ameriku i Karibe, od 27. do 29. avgusta 2024. godine
  • Regionalni forum za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, od 3. do 5. septembra 2024. godine
  • Regionalni forum za Bliski istok i Severnu Afriku, od 23. do 25. septembra 2024. godine
  • Regionalni forum za Aziju, od 30. septembra do 2. oktobra 2024. godine
  • Regionalni forum za Afriku, od 7. do 9. oktobra 2024. godine

Istaknuto je da će navedeni forumi biti zatvoreni događaji, koji su namenjeni zvaničnicima vlada odgovornim za revizije NDC-ova iz svih zemalja u svakom regionu.

Pročitajte još:

Trenutni NDC svet postavljaju na put globalnog zagrevanja od 2,5 do 2,9oC, dok je za postavljen cilj od 1,5oC potrebno da globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte budu smanjene za 42 odsto do 2030. godine.

Na pomenutim forumima, zemlje će se podsticati na razmatranje kumulativnih koristi klimatskih akcija, a deliće se i primeri na koji način uskladiti ciljeve klimatskih akcija u Nacionalno određenim doprinosima, sa drugim međunarodnim obavezama u vezi sa prirodom, zagađenjem i održivim razvojem.

Forumi će biti organizovani od strane UNEP-a, Programa UN za razvoj (UNDP), zatim Partnerstva za NDC i u saradnji sa Sekretarijatom UN za okvirnu konvenciju o klimatskim promenama (UN Climate Change). Pored toga, tu su i drugi partneri kao što su UNEP-ova koalicija za klimu i čist vazduh (CCAC), UN REDD program, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Azijska razvojna banka i drugi.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti