Novi zakon u EU nalaže veću održivost proizvoda

Foto-ilustracija: Unsplash (Hafidh Satyanto)

U Evropskoj uniji stupio je na snagu novi zakon koji postavlja zahteve održivosti za širok spektar proizvoda za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvima, saopštila je Evropska komisija.

Proizvodi troše ogromne količine resursa i izazivaju značajne uticaje na životnu sredinu tokom svog životnog ciklusa – od ekstrakcije sirovina, do proizvodnje, transporta, upotrebe i kraja životnog veka.

Stoga Uredba o ekodizajnu održivih proizvoda (ESPR) treba da osigura da proizvodi traju duže, da se lakše popravljaju i recikliraju, da sadrže manje problematičnih hemikalija i više recikliranih materijala, kao i da su energetski i resursno efikasniji.

ESPR se nadograđuje na uspeh postojeće Direktive o ekodizajnu koja je već pomogla domaćinstvima u EU da u proseku uštede preko 200 evra godišnje, uglavnom čineći proizvode energetski efikasnijim.

Pročitajte još:

„Pravila EU imaju dokazanu evidenciju o tome da su svakodnevni proizvodi za domaćinstvo energetski efikasniji i donela su oko polovine ušteda energije u EU, sa direktnim uticajem na kućne račune potrošača. Mere energetske efikasnosti su konkretan način da građani igraju aktivnu ulogu u tranziciji ka čistoj energiji i da imaju direktnu korist od toga”, rekla je evropska komesarka za energetiku, Kadri Simson.

Nova Uredba sada obuhvata širi spektar proizvoda i uvodi „zahteve ekodizajna“ u više kategorija kao što su trajnost proizvoda, mogućnost ponovne upotrebe, mogućnost nadogradnje i popravljivost, prisustvo supstanci koje ometaju cirkularnost, efikasnost energije i resursa, udeo recikliranog sadržaja, prerada i reciklaža, ugljenični otisak i uticaj na životnu sredinu i informacije o proizvodu, uključujući digitalni pasoš.

Pravila za povećanje održivosti proizvoda će se postepeno uvoditi za pojedinačne grupe proizvoda ili za nekoliko grupa proizvoda sa sličnim karakteristikama. Takođe, pravila za pametne telefone, cipele ili gume neće biti ista već će biti razvijena na osnovu naučnih dokaza, ekonomske analize i konsultacija sa zainteresovanim stranama. Kada budu uspostavljena, pravila će se primenjivati na sve one koji žele da prodaju na tržištu EU.

ESPR sadrži i nove mere za okončanje izuzetno štetne prakse uništavanja neprodatih proizvoda, uključujući potencijalne obaveze kompanija da preduzmu mere za sprečavanje ove prakse. Pored toga, biće uvedena i direktna zabrana uništavanja neprodatih proizvoda od tekstila i obuće, uz derogacije za mala preduzeća i prelazni rok za srednja. Ako velike kompanije unište neprodate proizvode, moraće da javno obaveste koliko i zašto.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti