Počinje proizvodnja električne „pande“ u Srbiji

Foto-ilustracija: Unsplash (marcos-llerena)

FCA Srbija, deo globalne grupe Stelantis, uskoro će u svojoj fabrici u Kragujevcu svečano započeti proizvodnju novog modela električnog automobila – „Fiat Grande Panda“. Događaj je prekretnica za automobilsku industriju Srbije i označava početak nove ere, sa prelaskom od istorijskog modela „fića“ do moderne električne „pande“. 

Model „Fiat Grande Panda“ biće dostupan u dve verzije: električnoj i hibridnoj. Hibridna verzija će koštati manje od 19.000 evra, dok će električna verzija imati početnu cenu ispod 25.000 evra.

Proizvodnja ovog modela je rezultat dvogodišnjih priprema i investicije od ukupno 190 miliona evra, od čega je 48 miliona evra obezbedila država Srbija. Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na početke automobilske proizvodnje u Kragujevcu, koji su započeli proizvodnjom legendarnog „fiće“, proizvedenog u gotovo milion primeraka tokom 30 godina.

Pročitajte još:

Srbija bi ovim projektom trebalo da postane prva zemlja na Balkanu koja ima serijsku proizvodnju električnih vozila, što bi moglo postaviti temelje za njen status lidera u ovoj oblasti u regionu. Osim toga, ovaj model bi mogao imati značajan uticaj na tržište električnih vozila u Evropi.

Kako mnoge države subvencionišu kupovinu električnih vozila, niska cena nove „pande“ mogla bi predstavljati ozbiljnu konkurenciju kineskim proizvođačima, koji pokušavaju da svojim pristupačnim modelima osvoje evropsko tržište. Ukoliko novi „Fiat Grande Panda“ uspe da zadovolji evropske standarde bezbednosti i opremljenosti, njegova cena od oko 20.000 evra, možda čak i niža uz državne subvencije, mogla bi ga učiniti jednim od najkonkurentnijih električnih automobila na tržištu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti