Projekat ,,Jadar“ – slušaće se argumenti struke i mišljenje građana

Foto-ilustracija: Unsplash (Paul-Alain Hunt)

Za slučaj projekta „Jadar’’, kao i drugih velikih projekata koji mogu da imaju značajan uticaj na dalji razvoj zemlje, Vlada Srbije biće spremna da sasluša argumente struke i mišljenje građana, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, dodajući da će njihova dalja realizacija biti moguća isključivo uz apsolutno i beskompromisno poštovanje visokih standarda zaštite životne sredine.

Prema rečima ministarke, odlukom Ustavnog suda projekat „Jadar’’ je ponovo aktivan, ali Ministarstvu koje vodi još nije dostavljena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Ukoliko kompanija dostavi studiju, dodaje ona, sva dokumenta biće pregledana od strane timova domaćih i međunarodnih stručnjaka.

„Država se ozbiljno i odgovorno bavi zaštitom životne sredine kada je reč o razvojnim projektima i ne ubeđujemo građane praznom pričom. Ukoliko dođe do implementacije ugovora sa kompanijom Rio Tinto, bićemo apsolutno beskompromisni kada je reč o zaštiti životne sredine i zahtevaćemo primenu svetskih standarda, na dobrobit svih građana Srbije’’, istakla je ministarka.

Pročitajte još:

Kako je objasnila, litijum je trenutno najtraženija sirovina u svetu, a u budućnosti bi mogao da bude važan činilac u visokotehnološkoj prerađivačkoj industriji i na teritoriji naše zemlje, koja bi Srbiji donela značajnu komparativnu prednost na svetskoj sceni.

Ministarka je istakla da je potrebno da „svi moramo da budemo odgovorni, da saslušamo struku, sagledamo argumente, a zatim je na građanima da odluče o potencijalnom ubrzanom ekonomskom razvoju’’.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti