Svet ide ka dva teravata solarne energije do kraja godine

Foto-ilustracija: Pixabay (Michael_Pointner)

Protekla godina bila je u znaku solarne energije jer je globalno dodato 447 GW novih solarnih elektrana – gotovo duplo više nego 2022. godine kada je dodato 239 GW, saopštilo je udruženje SolarPower Europe.

Ukupan solarni kapacitet u svetu je 2023. godine dostigao 1,6 TW, a SolarPower Europe predviđa da će do kraja ove godine svet doći do dva teravata solarne energije.

Solari se najbrže razvijaju od svih obnovljivih izvora energije, čineći 78 odsto novih OIE kapaciteta u svetu 2023. godine. Nove solarne elektrane iz 2023. godine mogli bi da pokriju godišnju potrošnju električne energije u Švedskoj, Holandiji, Belgiji, Finskoj, Češkoj, Austriji, Portugalu i Grčkoj – zajedno.

Iz udruženja navode da je 2010. godine globalno solarno tržište iznosilo samo četiri odsto današnjeg, a do 2028. godine, svet bi mogao da dodaje po jedan teravat solarnih elektrana svake godine.

Ipak, problem predstavlja to što zemlje u razvoju nisu dovoljno uključene u izgradnju solarnih postrojenja.

Naime, 80 odsto novih instalacija koncentrisano je u svega 10 zemalja – Kini, SAD-u, Brazilu, Nemačkoj, Indiji, Španiji, Japanu, Italiji, Australiji i Holandiji. Iako je prošle godine porastao broj zemalja koje dodaju najmanje jedan gigavat solarnih postrojenja godišnje, među njima nema mnogo zemalja u razvoju.

Prema izveštaju Međunarodne agencije za energetiku, potrošnja čiste energije u privredama u nastajanju i zemljama u razvoju čini samo 15 odsto ukupnih investicija u čistu energiju širom sveta. Potrebno je izdvojiti 12 biliona dolara da bi se postigao cilj o utrostručenju obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a solarna energija ima potencijal da ispuni polovinu ovog cilja.

Pročitajte još:

Kina – neprikosnoveni šampion solarne energije

Protekle godine, Kina je dodala 253 GW solarnih postrojenja, što je 57 odsto ukupnih solarnih kapaciteta instalisanih 2023. godine. Štaviše, Kina je za samo godinu dana dodala onoliko solarne energije koliko je svet dodao tokom 2022. godine.

“Kina nastavlja da određuje tempo globalne solarne tranzicije. Ali da bismo održali 1,5 stepeni Celzijusa u životu, važnije je nego ikada da ostanemo ujedinjeni kao industrija. Nijedna država ili kompanija ne može sama da postigne ovaj cilj. Moramo raditi zajedno na izgradnji novih tržišta sa neiskorišćenim potencijalom, stvaranju pravednih i otpornih lanaca snabdevanja i dodavanja ogromnih iznosa finansiranja kako bi solarna energija predvodila energetsku tranziciju”, rekla je Sonja Dunlop, izvršni direktor Globalnog solarnog saveta.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti