Srbija i Rumunija – dugoročna saradnja u energetici

Foto-ilustracija: Unsplash (roman-pentin)

U Atini je održan sastanak između ministara energetike Rumunije i Srbije, gde su razmatrane mogućnosti za unapređenje saradnje u energetici, uključujući izgradnju gasne interkonekcije između ove dve zemlje, i razvoj novih projekata u hidroenergetici.

Ovom prilikom istaknuta je dugogodišnja saradnjana na ovom polju, sa naglaskom na hidroelektrane na Dunavu koje već decenijama obezbeđuju stabilno snabdevanje električnom energijom obe zemlje. Takođe, bilo je reči o izgradnji novih reverzibilnih hidroelektrana, koje su ključne za postizanje ciljeva energetske tranzicije i integraciju obnovljivih izvora energije u energetski sistem.

Pored toga, zvaničnici su diskutovali o značaju regionalnog povezivanja u gasnom sektoru, i o nedavno uspostavljenoj gasnoj interkonekciji između Srbije i Bugarske, koja omogućava diverzifikaciju izvora – dopremanje gasa iz LNG terminala u Grčkoj, kao i gasa iz Azerbejdžana. Naglašen je plan za dalje povezivanje sa drugim susednim zemljama, a Rumunija i Severna Makedonija su među prvima u planu, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Bilo je reči o važnosti gasovoda Mokrin–Arad kao jednog od ključnih projekata za Srbiju, kao i o povećanju kapaciteta za prenos električne energije između Srbije i Rumunije, zahvaljujući izgradnji Transbalkanskog koridora, kao i planiranom projektu Beogrid 2025. koji bi prema planu trebalo da duplira postojeće kapacitete.

Ministar Sebastijan Burduž je takođe predstavio planove svoje zemlje u vezi sa energetskom tranzicijom, posebno naglasivši značaj izgradnje reverzibilnih hidroelektrana za ubrzavanje ovog procesa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti