PRVI MAJ – PRAZNIK RADA I APEL PRIRODE

Foto-ilustracija: Pixabay

Danas je Prvi maj, dan kada se slavi borba za radnička prava, borba da se živi život dostojan čoveka, i dan kada se neko izborio za prava budućih naraštaja. 

Iz generacije u generaciju, i svakog sledećeg 1. maja, radnička prava postajala su sve bolja za čoveka. Od vremena kada su radni ljudi živeli na ivici bede, i izlazili na ulicu maja 1886. godine da zahtevaju čuvene tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora, osam sati kulturnog uzdizanja, do danas kada taj dan uzimamo za odmor ispod nekog drveta. Međutim, svake godine prvomajsko slavlje sve više šalje jednu novu poruku svima nama. Nakon uranka, popodnevnog roštilja i piknika, svuda naokolo ostaje vidljiv trag da je čovek zaboravio na jednu važnu borbu – borbu za očuvanje prirode.

Na današnji dan, mnogi od nas slobodno vreme provešće diveći se brdima, dolinama, i pitomoj gostoljubivoj prirodi kojom je Srbija nadahnuta, i to je savršen dan da se podsetimo lepote i značaja koju nam reke i šume pružaju. Nažalost, često je ovaj praznik više izazov da se ta lepota sačuva, jer nakon prvog maja, ostaje samo vapaj zemlje, vode i vazduha da se i za njih borimo i brinemo kako su se nekada radnici borili za svoja prava i branili svoje dostojanstvo. 

U to ime, svako od nas može načiniti neke sitne korake da Prvog maja otpočne i bitka za zeleniju životnu sredinu – ponesimo od kuće kese za smeće i pribor za jelo iz kuhinje umesto za jednokratnu upotrebu, ne dozvolimo da nam reke  budu preplavljene plutajućim ostacima konzervi i plastike kojom ekosistem ostaje zatrovan stotinama godina, očistimo sve iza sebe, ne gazimo automobilima tamo gde staze nema, budimo odgovorni prema prirodi i branimo njeno dostojanstvo da bi naše buduće generacije imale obezbeđeno pravo na čistu vodu i čistu zemlju, kako bi im bilo omogućeno da svaki dan slave prirodu.

Budimo odgovorni – pokupimo smeće za sobom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti