Povećanje energetske efikasnosti u predškolskoj ustanovi „Bobita“

syntropolis.net energetska efikasnost

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine gospodin Nenad Stanković obišao je 16. marta 2016. godine ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Čika Jova Zmaj“ u Adi.

Kako je saopšteno od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, ova ustanova je po javnom konkursu za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata povećanja energetske efikasnosti u objektima javne namene dobila 5.166.639,50 dinara za realizaciju objekta „Bobita“ u Molu. U pomenutom objektu izvršena je sanacija koja je podrazumevala demontažu fasadnih ploča na prizemnom starom objektu koje su bile izrađene od azbest cementnog materijala, zamenjen je krovni pokrivač na starom i novom objektu koji je takođe bio od azbesta, a izvršena je i zamena drvene fasadne stolarije sa PVC profilima, kao i termoizolacija fasadnih zidova tavanice.

Izvedeni radovi su povećali energetski razred objekta na C, a na osnovu projektno-tehničke dokumentacije procentualno smanjenje potrebe za grejanjem nakon sanacije trebalo bi da bude 49 odsto. Projektovana godišnja ušteda na osnovu smanjenja potrošnje prirodnog gasa iznosi između 175 i 210 hiljada dinara, a očekuje se i značajno smanjenje emisije ugljen dioksida u atmosferu, navodi se iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Sandra Jovićević

foto: syntroplis.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti