Prijedor dobija grejanje na biomasu

biomasaTehnički direktor Toplane u Prijedoru gospodin Zoran Knežević izjavio je za Srnu da se početkom decembra 2015. godine očekuje prelazak sa sistema centralnog grejanja na mazut na drvnu biomasu u Prijedoru.

Prema njegovim rečima, radove izvodi austrijska kompanija Urbas, a radovi idu kao što je planirano. Kako je dodao, završeni su radovi na uređenju zemljišta i postavljanju privremenih objekata, a u toku su aktivnosti za izvođenje građevinskih radova na osnovnom objektu buduće kotlarnice. Istakao je i da se isporuka kotlovske i opreme za proizvodnju električne energije očekuje početkom septembra 2015. godine, a nakon toga sledi montaža.

Vrednost novog postrojenja na drvnu biomasu u Prijedoru iznosi 9 miliona evra, a sredstva su obezbedile Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedska agencija za međunarodnu saradnju (SIDA).

Očekuje se da će prelazak ove kotlarnice na drvnu biomasu doneti uštedu od oko dva miliona evra godišnje samo kada je reč o energentima. Osim toga, građani će imati kvalitetnije i pouzdanije grejanje, a grad Prijedor ispuniće obaveze iz sporazuma gradonačelnika o smanjenju emisije ugljen dioksida za 20 odsto i povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za 20 odsto.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti