25 miliona dinara za završetak projekta Regionalnog sistema vodosnabdevanja Rasinskog okruga

Foto: eko.minpolj.gov.rs

U ponedeljak 27. marta 2017. godine potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i grada Kruševca o finansiranju opreme za nadzor nad regionalnim sistemom vodosnabdevanja. Memorandum su potpisali državna sekretarka ministarstva gospođa Stana Božović i gradonačelnik Kruševca gospodin Dragi Nestorović, a potpisivanju je prisustvovao i direktor JKP „Vodovod“ gospodin Vladimir Milosavljević.

Za realizaciju projekta Regionalnog sistema vodosnabdevanja Rasinskog okruga iz programa IPA 2008 Evropska unija je obezbedila 7 miliona evra. Projekat sadrži sledeće komponente: rekonstrukcija i proširenje postrojenja za preradu vode u Majdevu, izgradnja magistralnog cevovoda dužine 5400 metara za opštinu Varvarin sa rezervoarom, magistralni cevovod dužine oko 6500 metara za opštinu Ćićevac i daljinski nadzor i upravljanje Regionalnim sistemom vodosnabdevanja. Prve tri komponente su realizovane, a za četvrtu – daljinski nadzor i upravljanje, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine opredelilo je sredstva u iznosu od 25 miliona dinara.

Gospođa Božović je izrazila zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom, ističući da je grad Kruševac „poligon investicija“ i primer dobre prakse. Kako je navela, Kruševac prati politiku Vlade Republike Srbije u oblasti zaštite životne sredine – vodosnabdevanja i kanalizacije, upravljanja otpadom, a ono što će tek biti aktuelno u narednom periodu su i zaštićena područja, odnosno njihovo proglašenje. Ona je dodala da je Ministarstvo kandidovalo projekat za prečišćavanje otpadnih voda Brus – Blace za finansiranje preko IPA programa za 2017. godinu, a u pitanju su bespovratna sredstva.

Srbija se obavezala da prihvati standarde Evropske unije u ekologiji i u naredne 24 godine , odnosno do 2041. godine treba da izgradi 320 postrojenja u vrednosti od oko 5 milijardi evra.

Završetkom Regionalnog sistema vodosnabdevanja Rasinskog okruga sa sistema Ćelije, fabrika vode iz Majdeva obezbediće zdravu pijaću vodu za oko 200 000 stanovnika (Kruševac, Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin i tri sela trsteničke opštine).

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti