Završena konferencija o klimatskim promenama

tutufondationusa.org klima

Od 5. do 6. oktobra 2015. godine u hotelu Metropol Palace u Beogradu održana je konferencija Dijalog o klimatskim promenama – u susret konferenciji u Parizu.

Na konferenciji su predstavljene informacije u vezi sa politikom klimatskih promena na globalnom nivou, a govorilo se i o predstojećoj konferenciji o klimatskim promenama COP21 u Parizu. Istaknuta je obaveza zemalja da preuzmu obavezu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou, a predstavljene sui mere za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte na lokalnom nivou. Učesnici su upoznati sa Globalnim okvirom za pružanje usluga u domenu klimatskih promena kojim rukovodi Svetska meteorološka organizacija. Uspostavljen je dijalog između različitih zainteresovanih strana o pitanjima od značaja za kreiranje i sprovođenje politike klimatskih promena.

Predstavljena je i publikacija Zagrevanje useva – kako odgovoriti, kao i Predlog Prvog nacionalnog ažuriranog izveštaja Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promeni klime.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ambasade Francuske, Delegacije Evropske unije u Srbiji, UNDP-a, Ambasade Nemačke.

Konferenciju Dijalog o klimatskim promenama – u susret konferenciji u Parizu organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji, a uz finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: tutufondationusa.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti