Završen projekat druge faze izgradnje Avantura parka u Кragujevcu

Postavljanjem dodatnih prepreka na prirodnom drveću u borovoj šumi iznad jezera u Šumaricama proširen je Avantura park u Кragujevcu.

Foto: Grad Kragujevac

Za mlađe sugrađane postavljen je poligon spretnosti visine do 1,5 metara, a ljubitelji adrenalinskih iskušenja moći će da se oprobaju na šest novih prepreka koje su zahtevnije i izazovnije od postojećih.

Na najtežem nivou postavljene su viseće uzengije, viseći diskovi, horizontalne merdevine, penjački zidovi, vertikalne oblice, mreže itd.

Ovim je završen projekat druge faze izgradnje Avantura parka u Кragujevcu za koji je Gradska turistička organizacija od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobila sedam miliona dinara dok je grad za plaćanje PDV-a obezbedio 1, 4 miliona.

Početku rada proširenog avantura parka prisustvovali su predstavnici grada, brojni ljubitelji sporta i adrenalina, članovi Кluba ekstremnih sportova, a sadržaje namenjene najmlađima prvi su probali predškolci vrtića Leptirić i Dečja radost.

„Avantura park okuplja veliki broj mladih ali i starijih ljubitelja sporta i adrenalina. Pored Šumaričkog jezera na koje sugrađani dolaze radi odmora i opuštanja, Avantura park nudi drugačije sadržaje i daje kompletnu rekreativnu, zabavnu i turističku sliku grada. Ovakvi i slični sadržaji život u gradu čine kvalitetnijim, ne samo za Кragujevčane već i za turiste koji posete naš grad“, rekao je Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu i podsetio da je kod istog ministarstva za prvu fazu uređenja i opremanja jezera Bubanj, Grad Кragujevac dobio 15 miliona dinara.

U drugoj fazi, pored ostalog radiće se i na unapređenju uslova za rekreaciju i bavljenje sportom, ali i na unapređenje uslova za razvoj turizma, dodao je on.

„Projektom su postavljene nove prepreke, maketa dinosaurusa Parasaurolofus iz doba kasne krede a izgrađen je i Agiliti poligon – poligon spretnosti za decu. Sve instalacije uklopljene su u postojeće okruženje i ne narušavaju jedinstveno prirodno okruženje jezera u Šumaricama. Namera nam je bila da ovom investicijom nastavimo da razvijamo turističku infrastrukturu i turistički proizvod grada, povećamo atraktivnost lokacije koju i Кragujevčani i gosti grada vole“, kaže Bojan Pavlović, direktor GTO Кragujevac.

Avantura parkom upravlja i održava ga Sportsko društvo Radnički čiji su zaposleni prošli obuku i prate posetioce koji prvi put ulaze u avanturu.

„Nove prepreke su zahtevnije od starih i zato će biti veći izazov za posetioce, ali svi sadržaji u parku su potpuno bezbedni, svaki je atestiran i ima sertifikat po evropskim standardima, osim toga niko ne može da uđe bez sigurnosne opreme koju dobija na ulazu“, kaže Goran Marković i SD Radnički.

Razvoj i bolja ponuda sadržaja obećava i veću posetu ali i bolju zabavu ljubiteljima ovakvih vidova sporta. Pored jezera, otvorenih i zatvorenog bazena, sportskih hala trudićemo se da što više obogatimo kvalitetnim sadržajima naročito za naše najmlađe sugrađane.

Posebnu pažnju posetiocima privlači maketa dinosaurusa Parasaurolofus dužine oko 4 i visine 2,4 metra koja izgleda potpuno realistično, pomera glavu, prednje noge i rep. Parasaurolofus je biljojed iz perioda kasne krede, koji je dostizao dužinu i do 12 metara.

Avantura park radi svakoga dana od 10,00 do 19,00 sati, ulaz je 300 dinara, a poligon za mališane je besplatan.

Izvor: Grad Kragujevac

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti