U Srbiji ostalo još 740 radioaktivnih gromobrana

radioaktivni-gromobran in4s.net

Iako je rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana u Republici Srbiji istekao još 23. maja 2014. godine, u Pančevu je preostalo još oko 35 ovakvih gromobrana. Kako je navedeno, ovi gromobrani nisu uklonjeni pre svega zbog loše finansijske situacije u kojoj se nalaze preduzeća koja ih poseduju.

Šef Inspekcije za zaštitu životne sredine Pančeva gospođa Biljana Đordan izjavila je da su radioaktivni gromobrani skinuti sa svih kulturnih i obrazovnih ustanova, kao i da je krajem 2014. godine ponovo pokrenuta akcija popisivanja preostalih gromobrana. Ona je podsetila i da se na teritoriji Pančeva prvi put pravio popis radioaktivnih gromobrana još 2008. godine.

Direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja gospodin Slađan Velinov istakao je da na teritoriji cele Srbije postoji još oko 740 radioaktivnih gromobrana. Kako je dodao, za mesec dana će se znati koliko je tačno radioaktivnih gromobrana ostalo u Pančevu in a kojim mestima. On je istakao da ju u toku pronalaženje rešenja kako bi se ovi gromobrani uklonili do kraja ove godine.

Podsetimo, početkom novembra 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine počelo je sa kontrolom uklanjanja oko 2200 radioaktivnih gromobrana sa zgrada u Republici Srbiji. Sve stambene i poslovne zgrade koje poseduju ovakve gromobrane morale su angažovati firme koje imaju odobrenje od Agencije za zaštitu jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije za izvođenje ovakvih radova. Ovakva odobrenja poseduju Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Labaratorija za radioizotope i Labaratorija za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine „Zaštita“. Sve kompanije i preduzetnici koji ne prijave postojanje radioaktivnih gromobrana mogu dobiti novčanu kaznu do pola miliona dinara.

Sandra Jovićević

foto: in4s.net

izvor: rtvpancevo.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti