Razvoj sistema daljinskog grejanja na biomasu u Zaječaru

Foto: GIZ

U sredu, 21. novembra 2018. godine, u Zaječaru će biti predstavljeni planovi na razvoju sistema daljinskog grejanja na biomasu. Gradonačelnik i predstavnici lokalne samouprave sastaće se tog dana u 12:00 sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Grad Zaječar planira izgradnju 2 kotlarnice na biomasu. Prvi projekat je mali sistem daljinskog grejanja kapaciteta 0.75 MW za nekoliko škola, sportsku halu i gradsko pozorište. Drugi projekat je kotlarnica u okviru Medicinskog centra Zaječar kapaciteta 2.2 MW.

Ukupna godišnja potreba za drvnom sečkom bi bila do 3.600 tona/godišnje.

Foto: GIZ

U okviru saradnje grada Zaječara i projekta nemačke saradnje „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji sprovodi GIZ, izrađena je Studija snabdevanja drvnom sečkom za Grad Zaječar. Cilj studije je bio da se izvrši procena potrebnih količina drvne sečke za planirane kotlarnice na biomasu, da se izanalizira da li dostupni potencijali drvne biomase (šumski ostaci, pilanski ostaci, biomasa pored puteva i rečnih obala, orezine iz voćnjaka) zadovoljavaju zahteve za potrebnim količinama i kvalitetom drvne sečke.

Rezultati ove studije, koja će biti predata gradu Zaječaru tokom sastanka 21.1 novembra 2018, pokazuju da obezbeđivanje drvne sečke ne bi trebalo da predstavlja izazov, s obzirom da proizvodnju potrebnih količina može organizovati komunalno preduzeće u Zaječaru pri čišćenju parkova, ivica puteva ili vodotoka drugog reda u Zaječaru i susednim opštinama.

Dodatno snabdevanje se može realizovati čišćenjem drvenaste vegetacije sa obala Timoka u saradnji sa JP Srbijavode, preuzimanjem ostataka nakon rezidbe voća ili šumskih ostataka.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti