Radni dan za prirodu na lokalitetu Кorn u SRP „Deliblatska peščara“

Foto: pzzp.rs

U specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“, na lokalitetu Кorn, u organizaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kompanije NIS, JP „Vojvodina šume“ i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, realizovana je volonterska ekološka akcija pod simboličnim nazivom „Radni dan za prirodu“. U akciji su učestvovali i predstavnici iz lokalne zajednice koji su pomogli u pripremi terena za rad. Ukupno 50 učesnika akcije dalo je doprinos očuvanju postojećih i širenju otvorenog travnih staništa u Deliblatskoj peščari.

Ciljevi radnog dana za prirodu su revitalizacija ugroženih stepskih i peščarskih travnih staništa, očuvanje i unapređivanje biodiverziteta, uređivanje hranilišta za ptice grabljivice, unapređivanje mozaičnosti i lepote predela, podrška održivom tradicionalnom stočarstvu i smanjenje opasnosti od širenja velikih požara.

Realizacijom radnog dana za prirodu na Кornu, povećane su vredne travne površine za još 4 hektara, a hranilište za ptice grabljivice dovedeno u funkcionalno stanje. U Deliblatskoj peščari, koja predstavlja jedinstven prirodni fenomen u Evropi, očuvanje i unapređenje biodiverziteta, revitilizacija ugroženih stepskih i peščarskih travnatih staništa i funkcionisanje hranilišta za retke i ugrožene ptice grabljivice, predstavlja jedan od prioriteta zaštite prirode.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti