Projekat CITI-SENSE

citi sense twitter

Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, kao i sekretarijati za saobraćaj, obrazovanje i dečju zaštitu, zdravstvo, sport i omladinu grada Beograda saopštili su da podržavaju Institut za nuklearne nauke Vinča kada je reč o realizaciji projekta CITI-SENSE.

Predstavnik Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ gospođa Milena Jovašević Stojanović izjavila je da projekat CITI-SENSE ima za cilj da omogući da tehnologije za praćenje kvaliteta vazduha na što bolji način postanu deo svakodnevnog života. Ona je pozvala sve Beograđane da popune upitnik o aerozagađenju, kao i da uz pomoć mobilne aplikacije CityAir iskažu subjektivnu ocenu kvaliteta vazduha na različitim mestima u gradu.

Projekat CITI-SENSE počeo je u oktobru 2012. godine i traje do 2016. odnosno četiri godine. Cilj projekta je da se podigne ekološka svest kod građana, učešće u odlukama vezanim za životnu sredinu i da se dobiju povratne informacije o uticaju koji su građani imali u odlukama.

Program CITI-SENSE bazira se na tri koncepta: tehnološke platforme za distribuirani monitoring, informacione i komunikacione tehnologije i društvena uključenost.

U realizaciji projekta CITI-SENSE učestvuje 14 evropskih zemalja i oko 30 institucija, a istraživanja se realizuju u osam evropskih gradova, od kojih je jedan i Beograd.

Više informacija o projektu možete pogledati na sledećem linku.

Energetski portal

foto: twitter.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti