Poljska nije dala odobrenje za osnivanje preduzeća za izgradnju gasovoda „Severni tok 2″

259406 gas

Poljska kancelarija za zaštitu konkurencije i potrošača (UOKiK) nije odobrila osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi činilo šest kompanija zaduženih za izgradnju i rad gasovoda „Severni tok 2″.

UOKiK je od gasnih kompanija koje posluju u Poljskoj zatražio da procene uticaj koje bi buduće zajedničko preduzeće imalo po lokalno tržište, nakon čega je zaključeno da bi osnivanje tog preduzeća moglo da ugrozi tržišnu konkurenciju.

Zahtev za dobijanje zvaničnog odobrenja za osnivanje zajedničkog preduzeća dostavljen je poljskom regulatoru u decembru 2015. godine, ali je u februaru ove godine rok za razmatranje zahteva produžen za šest meseci. Članovi zajedničkog preduzeća, koje bi trebalo da čine ruska kompanija „Gasprom″, nemačka kompanija „Uniper global komoditiz″, francuska „Enži″, švajcarska „OMV Nord strim II Holding″, holandske „Šel″ i „Vinteršel″, imaju rok od 14 dana da ulože žalbu na odluku regulatora, a taj rok bi na njihov zahtev mogao da bude produžen za još dve nedelje.

„Gasprom″ je prošle godine potpisao sa evropskim partnerima akcionarski sporazum o zajedničkoj kompaniji za projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2″. Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

izvor: tanjug.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti