Počeo transport odlagača u „TE- КO Кostolac“

Sa montažnog placa površinskog kopa „Drmno“ počeo je transport odlagača, kapaciteta 8.500 kubika na sat, na radnu poziciju na kopu.

Foto: Elektroprivreda Srbije

Na osnovu izveštaja komisije za tehnički pregled i prijem opreme kojim je data saglasnost o spremnosti odlagača za transport, zvaničan nalog da počne taj posao dao je Milorad Grčić , v. d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je reč o značajnom segmentu u realizaciji planova i ključnih projekata u „Elektroprivredi Srbije“ u trenutku kada se uspešno privodi kraju prva faza projekta u Кostolcu.

Novi BTO sistem deo je druge faze modernizacije TE „Кostolac B“, a projekat u Кostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Кine.

Antić je naveo da je ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE „Кostolac B“, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i povećanje proizvodnje na kopu „Drmno“, 715,6 miliona dolara.

Cilj projekta je povećanje kapaciteta PК „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, a ukupna vrednost ugovora za izgradnju šestog BTO sistema iznosi 97,6 miliona dolara.

On je dodao da je obavljen dobar posao, kao i da je veoma važno da su učestvovale i srpske kompanije koje tako stiču potrebna znanja i iskustva za učešće u velikim projektima.

Ministar rudarstva i energetike je rekao da Elektroprivreda Srbije ima snažnu podršku Vlade Srbije i predsednika Vučića da nastavi sa ozbiljnim investicijama. On je rekao da EPS i ove godine postiže značajne rezultate i da je proizvodnja uglja veća za 900.000 tona nego prošle godine, što je povećanje od 5,1 odsto.

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić je tom prilikom rekao da je danas veliki dan za EPS, posebno za rudarski sektor.

„Svedoci smo da se poslednjih nekoliko godina, posebno u poslednjih pet godina značajno intenzivnije ulaže u rudarski sektor“, rekao je Grčić. i dodao da se gradi se novi Blok B3 u Кostolcu i nadam se da će iz dana u dan gradnja ići sve bolje. Novi sistem omogućiće povećanje proizvodnje uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje u Кostolcu, a u Кolubari planiramo da nabavimo dva kompletno nova sistema.

Početak transporta odlagača, ukupna dužine 135 metara i težine oko 1.500 tona još jedan je korak ka završetku priprema za početak rada novog bloka „Кostolac B3“, najvažnijeg energetskog projekta u Srbiji decenijama unazad.

On je dodao da je odlagač čiji je transport danas počeo moderan i da se uklapa u cilj da se nabavlja najmodernija i najbolja oprema koja će ostati budućim generacijama. Ugovorena vrednost odlagača iznosi 18,9 miliona dolara.

CMEC (China Machinery Engineering Corporation) je nosilac projekta, a isporučilac opreme za odlagač je FLSmidth (bivši Sandvik). Mašinsku montažu odlagača uradila je firma „Feromont inženjering“ iz Beograda, a elektro montažu firma „Mikrokontrol“.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti