Odvojeno pravno lice JP „Srbijagas“ će od marta biti zaduženo za distributivnu mrežu

srbijagas bizlife.rs

Energetska zajednica Jugoistočne Evrope izdala je saopštenje u kojem je navedeno da je postignut napredak u reorganizaciji JP „Srbijagas“.

U saopštenju je istaknuto da je 19. februara 2015. godine održan sastanak između ministra rudarstva i energetike gospodina Aleksandra Antića i zamenika direktora Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope gospodina Dirka Bušlea na kojem su definisane mere za reorganizaciju ovog preduzeća. Rečeno je da je dogovoren akcioni plan prema kojem će JP „Srbijagas“ osnovati odvojeno pravno lice koje će od marta 2015. godine biti zaduženo za distributivnu mrežu, a očekuje se da će do maja 2015. godine dobiti i licencu za upravljanje transportnim sistemom od Agencije za energetiku Republike Srbije.

Do 30. juna 2015. godine trebalo bi da se izvrši pravno i funkcionalno razdvajanje operatera transportnog sistema, čime će biti stvoreni uslovi za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom u oblasti energetike. Istaknuto je i da će Sekretarijat Energetske zajednice jugoistočne Evrope pružiti svu neophodnu stručnu pomoć kada je reč o reorganizaciji JP „Srbijagas“.

Sandra Jovićević

foto: bizlife.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti