Održan Privredni forum u Banjaluci

Izvor: PKV

Preko 60 privrednika iz Vojvodine i Republike Srpske, učestvovalo je danas na Privrednom forumu u Banjaluci održanom u Privrednoj komori Republike Srpske (PKRS), u zajedničkoj organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore Republike Srpske (PKRS), uz podršku Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srpske.

 – Industrijska proizvodnja u prvih osam ovogodišnjih meseci je, u odnosu na isti period prošle godine, povećana za 6,5 odsto. U isto vreme, vrednost našeg izvoza je, uz rast od 19,6 odsto, premašila 3,6 milijardi dinara. Konačno, broj nezapolsenih lica je smanjen za 22.569. Verujem da to govori o klimi ekonomskog poleta i razvoja, koja nas raduje i koja nam daje pravo na optimizam i kad je reč o unapređenju privredne i svake druge saradnje Republike Srpske i AP Vojvodine. I ovaj Forum vidim kao značajan korak ka tome – rekao je na otvaranju Privrednog foruma, potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević.

Potpredsednica Vlade Republike Srpske, Srebrenka Golić, istakla je da je privreda zamajac koji će omogućiti da se dosadašnja saradnja proširuje i razvija.

 – Za prvih devet meseci ove godine, ukupan iznos robne razmene sa Republikom Srpskom bio je 480 miliona evra. Od toga, iz Republike Srpske su izvezene robe u vrednosti za 150 miliona, a uvezeno je oko 320 miliona. Pokrivenost izvoza uvozom je oko 50 odsto, to je šansa za naše privredne subjekte. U tom periodu, izvoz u Republiku Srbiju činio je više od 12 odsto ukupnog izvoza Republike Srpske. Srbija je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske. Kada je u pitanju saradnja sa Privrednom komorom Vojvodine, uvoz iz ovog dela Republike Srbije u Republiku Srpsku, prema statističkim podacima za prvih šest meseci, iznosi 71,5 miliona dolara, a naš izvoz je bio u vrednosti od 12,5 miliona dolara – rekla je Srebrenka Golić.

Predsednik PKV, Boško Vučurević, na Forumu je istakao da su interesi privrednika ujedno i interesi PKV.

 – Organizovanjem Privrednog foruma u Banjaluci, privrednicima pružamo nove mogućnosti saradnje i ostvarivanja obostranih interesa za ulaganja. Današnji Forum rezultat je zajedničkih napora i stremljenja komora za uvezivanjem regiona. Kada posmatramo najznačajnije izvozne i uvozne proizvode u ukupnoj robnoj razmeni između Srbije i Republike Srpske, prema poslednjim podacima, u Republiku Srpsku najviše smo izvozili kukuruz i pšenicu. Na uvoznoj strani dominiraju hartija i karton za reciklažu, električna energija i naftna ulja – rekao je Vučurević.

On se osvrnuo i na robnu razmenu između BiH i AP Vojvodine, rekavši da se ostvaruje pozitivan saldo uz visok procenat pokrivenosti uvoza izvozom.

Predsednik PKRS, Borko Đurić, istakao je da očekuje da se postojeća privredna saradnja značajno unapredi, jer kako kaže, potencijali su veliki, kao i zainteresovanost privrednika.

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Predrag Gluhaković, predložio je da se naprave zajednički turistički proizvodi, kojima će se Srbija i Republika Srpska predstavljati na, kako kaže, vrlo zahtevnom turističkom tržištu.

Na Forumu su predstavljeni ekonomski potencijali i investicioni ambijent Republike Srpske i AP Vojvodine, gde je vojvođanske potencijale predstavio direktor Razvojne agencije Vojvodine, Nikola Žeželj.

Održani su i bilateralni susreti privrednika na temu povezivanja i uspostavljanja poslovne saradnje između subjekata sa teritorije Republike Srpske i AP Vojvodine, koja bi dodatno ekonomski osnažili region. Forumu su prisustvovali i zamenik generalnog sekretara PKV, Bojana Miljuš i viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga PKV, Dragica Samardžić.

Svojim prisustvom, današnji Privredni forum uveličali su i pokrajinski sekretar za zdravstvo, doc. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci, Vladimir Nikolić, direktorka TOV, Nataša Pavlović, predstavnici Grada Banja Luke i drugi.

Izvor: pkv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti