Broj 24 – februar 2022

  Fokus tema: elektromobilnost

  Kod nas je Nova godina počela veoma uspešno, a paralelno sa time su došle i nove promene. Koleginica Tamara Zjačić je napustila naš uigrani tim i sada brani neke nove boje, ali je i dalje tu kao veliki oslonac i podrška našem osveženom timu. 
  Iako je kratko sa nama, nova koleginica Milica Marković a ujedno i moja zamenica, uspela je da napravi pravu pometnju svojom energijom, radom i posvećenošću. Viša sila namestila je da u toku bude izrada broja baš na temu električnih automobila u kojoj se Milica oseća kao riba u vodi, s obzirom da dolazi baš iz automobilske industrije. 

  Osim članaka koji uobičajeno dolaze iz naše male, ali vredne redakcije, donosimo vam novosti iz Izraela. Naime, ambasador Izraela u Srbiji NJ.E. Jahel Vilan u razgovoru sa našom novinarkom pričao je, između ostalog, i o roku za obustavu proizvodnje električne energije iz uglja, razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila kao i o privrednoj saradnji između Izraela i Srbije dugoj 30 godina. „Izrael je postao lider u tretmanu voda i efikasnoj upotrebi ovog resursa iz neophodnosti prevazilaženja nestašice vode. Kao što znate, 60 odsto zemlje je pustinja pa smo morali da prevaziđemo oskudicu vode i razmišljamo
  o načinima za korišćenje naših resursa na najbolji način”, kaže između ostalog ambasador Vilan.

  Prava zvezda ovog broja je, ako dozvolite malu pristrasnost, Jaguar I-PACE i iskustvo koje, kako i sam naslov, kaže pomera granice. Mogu samo da zamislim kakav će biti novi model koji uskoro stiže u Srbiju, kada je prethodnik ovoliko dobar, a o daljim planovima renomirane kompanije British Motors, razgovarali smo sa Sanjom Stojković, koja je na poziciji Head of Business.
  Veći broj električnih vozila u Srbiji ne može se očekivati bez širenja mreže punjača, a na našem tržištu već se nalaze renomirani proizvođači punjača kao što su ABB, Schneider i Siemens, sa kojima sarađuje i kompanija charge&GO. Ako do sada niste čuli za ovu kompaniju, možda ste već čitali o prvoj regionalnoj platformi za naplatu punjenja električnih automobila koju su upravo oni napravili. Tekst o kompaniji charge&GO, ali pre svega o samim punjačima možete naći u ovom broju. 

  Kao ključni igrač na tržištu derivata, kompanija NIS Gazprom Neft je prva naftna kompanija koja je opremila svoje benzinske stanice brzim punjačima za električne automobile, a osim toga oni već dugi niz godina razvijaju i energetski efikasne projekte. Iz susedne Hrvatske nam stiže priča o elektrifikaciji njihovih ostrva. Sa Majom Jurišić, predsednicom Pokreta Otoka, i Hrvojem Prpićem, predsednikom Strujnog kola, razgovarali smo zašto je važna elektrifikacija ostrva i koji su uslovi da se ovakav projekat uspešno sprovede.

  Veoma sam ponosna što u ovom broju imamo i priloge o dve velike evropske organizacije koje se bave zelenom energijom. Sa direktorima WindEurope i Solar Europe smo razgovarali o razvoju sektora obnovljivih izvora energije OIE i toplo bih vam preporučila da pročitate njihove prognoze.

  Na samom kraju, istakla bih da 30 tekstova ovog broja nudi dobar uvid u sektore OIE i elektromobilnosti ne samo u našoj zemlji već i u regionu i Evropi. Ukoliko još niste razmišljali o izgradnji solarne elektrane ili ugradnji kućnog punjača, verujem da ćete dobiti jasnu predstavu o svim razlozima, i prednostima, da se ovim trendovima priključite.