Podeljena sredstva za sufinansiranje kupovine EE uređaja u Hrvatskoj

Energetski-pasos2

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Hrvatske raspisao je 2. oktobra 2015. godine javni poziv za neposredno sufinansiranje energetski efikasnih kućnih uređaja, a sva sredstva su već iskorišćena.

Kako je navedeno, pozivom se sufinansira kupovina frižidera, zamrzivača, mašina za pranje sudova, mašina za pranje veša i mašina za sušenje veša energetskog razreda A+++, a predviđena je kupovina 10 hiljada ovakvih uređaja. Maksimalna dodeljena sredstva za kupovinu energetski efikasnih uređaja mogu iznositi do 40 odsto ukupne cene, odnosno 800 kuna (105 evra).

Prema navodima Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Hrvatske, istog dana kada je javni poziv raspisan sva sredstva za kupovinu energetski efikasnih uređaja su podeljena. Najveći broj uređaja kupljen je u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a čak 83 odsto energetski efikasnih uređaja činile su mašine za pranje veša.

Kako je navedeno, uz pomoć ovih energetski efikasnih uređaja uštedeće se oko 940 hiljada kWh električne energije i smanjiti emisija ugljen dioksida za 220 tona.

Sandra Jovićević

foto: mrepc.co.uk

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti