“Google” nudi milion dolara za projekat mini pretvarača obnovljive u električnu energiju

googlewind

Tehnološki gigant “Google” nudi nagradu od milion američkih dolara za izgradnju kompaktnog rešenja koje će transformisati energiju iz obnovljivih izvora u izvor napajanja električnom energijom koji se može koristiti u kući.

“Google” zajedno sa Institutom za elektro i elektronske inženjere (Institute of Electrical and Electronic Engineers – IEEE) započeo je “Izazov Mala Kutija” (Little Box Challenge) za projektovanje i izgradnju pretvarača sa snagom u KW. Uređaj koji bi se koristio za konvertovanje obnovljive energije, uključujući energiju sunca i vetra, pre njenog pretvaranja u pogodan izvor napajanja za kuće i automobile.

Izazov se sastoji u tome da novi uređaj mora biti veličine manjeg laptopa, otprilike 1/10 sadašnje veličine. “Tražimo nekog ko će napraviti pretvarač čija će se snaga meriti u KW. Instalisana snaga treba da bude veća od 50 W po kubnom inču. Dajte sve od sebe a mi ćemo vam dati milion dolara” kaže “Google” na svom blogu.

“Google” veruje da će ova akcija pomoći da se promeni budućnost električne energije. “Verujemo da pretvarači postaju sve važniji za našu ekonomiju i okolinu kao i solarni paneli, baterije i slični izvori struje koji nastavljaju da se ubrzano razvijaju.”

Oni dodaju da će prospektivna inovacija imati široku primenu u brojnim područjima, da će povećati efikasnost, smanjiti troškove i otvoriti nove vidove korišćenja. Praveći pretvarač struje što manjih dimenzija omogućiće se više „solarnih domova“, efikasnija distribucija električne mreže, a takav inverter mogao bi dovesti struju do najudaljenijih delova planete.

„Manji pretvarač može pomoći u stvaranju jeftine mikro mreže u udaljenim delovima sveta ili vam omogućiti da zadržite svetla tokom nestanka struje preko električne baterije vašeg automobila. Ili omogućiti napredak o kome još nismo ni razmišljali“, napisao je Erik Rejmond (Eric Raymond) iz „Zelenog Tima“ (Green Team) Googl-a. Posljednji rok za prijavu je 30. septembar 2014. godine, dok će velika nagrada biti objavljena u januaru 2016. godine.

izvor:deccanchronicle

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti