„Energo zelena „ ponovo posluje u Srbiji

energo-zelena

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine gospodin Slobodan Puzović u ponedeljak 11. maja 2015. godine uručio je predstavnicima kompanije „Energo zelena“ dozvolu za rad ove kompanije.

On je ovom prilikom istakao da je ova kompanija jedan od ključnih partnera za za rešavanje problema ugrožavanja životne sredine. Dodao je da se danas u samo dve kafilerije u Srbiji prerađuje oko 30 hiljada tona animalnog otpada, dok se preko 200 hiljada tona odlaže na mestima koja nisu predviđena za to. Prema njegovim rečima, ova kompanije prerađuje godišnje oko 150 hiljada tona animalnog otpada, a jedina je kompanija u Srbiji koja ima dozvolu da u skladu sa evropskim standardima upravlja animalnim otpadom, a da pri tom ne ugrožava životnu sredinu .

Podsetimo, krajem prošle godine direktor kompanije „Energo-Zelena“ gospodin Tom Hanson izjavio je za Agenciju Beta da je ova kompanija podnela zahtev za međunarodnu arbitražu protiv Republike Srbije pred Međunarodnim centrom za investicione sporove u Vašingtonu (ICSD). On je istakao da je ovaj postupak započet zbog toga što Republika Srbija nije sprovela sopstvene propise iz oblasti prerade životinjskog otpada čime je ugrozila investiciju od preko 20 miliona evra i doprinela da ova kompanija posluje sa gubicima. Osim toga, naveo je i da je prekršila međunarodne obaveze koje proističu iz bilateralnog investicionog sporazuma sa Belgijom koji je stupio na snagu 2007. godine.

Sandra Jovićević

foto: zelenasrbija.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti