Dubrovnik nije više na listi nepoželjnih lokacija

Foto-ilustracija: Pixabay

Pozitivni efekti sistemskih mera koje je lokalna samouprava Grada Dubrovnika pokrenula 2017. programom „Poštujmo grad“ prepoznati su i međunarodno među stručnom javnošću i svetskim medijima, a u prilog tome svedoči i naslov popularnog britanskog izdavača „Independent“ – „Where not to go in 2020“. Dubrovnik nije uključen na listu destinacija koje treba izbeći u 2020. godini, nakon što je upravo ovaj izdavač 2017. godine Dubrovnik, uz Veneciju i Barselonu, navodio kao odredište čija je zaštićena baština ugrožena usled prekomernog broja turista.

Ova nametnuta stigma o masovnom turizmu nimalo nije uticala na njegovu popularnost, upravo suprotno, statistika svedoči o porastu broja dolazaka turista iz godine u godinu. Ipak, nesnosnih gužvi i blokade ulaza u istorijskom centru nije bilo, osim zbog pristajanja broda jednom prilikom, što je pokazalo da problem Dubrovnika nije predstavljao broj turista, nego upravljanje destinacijom.

Foto-ilustracija: Pixabay

Zahvaljujući kontrolisanim, efikasnim i strateškim merama lokalne samouprave, zaustavljen je negativan trend i prevencija negativnih uticaja najvažnije privredne grane grada i okoline. Dubrovnik se tako transformirao iz grada u kojem se turizam stihijski događa u destinaciju koja odgovorno upravlja turizmom, poštujući identitet grada i štiteći prirodna i kulturna bogatstva zbog kojih privlači milione ljudi.

Na listi nepoželjnih kod „Independent“-a našli su se Briž, Island, Nju Orleans, Rim, Komodo, Kjoto, Amsterdam, Uluru, Venecija i Maču Pikču, a kao dva ključna kriterijuma u kreiranju liste autorke Kejti Adams i Helen Kofi navele su prekomerni turizam i previsoke cene.

Izvor: Grad Dubrovnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti