Home Blog

  0
  Loading Events

  « All Events

  • This event has passed.

  Završena javna debata o upravljanju komunalnim otpadom u Srbiji

  26 novembra @ 10:10 pm

  upravljanje otpadomJuče je u Beogradu održana prva od šest planiranih javnih debata na temu upravljanja otpadom pod nazivom „Upravljanje komunalnim otpadom u Republici Srbiji – kojim putem ide Srbija”, u organizaciji Centralnog Evropskog Razvojnog Foruma (CEDEF) i Privredne komore Srbije.

  Upravljanje otpadom u Srbiji predstavlja veoma važno pitanje zaštite okoline i vrlo je zahtevno područje i u odnosu na usklađivanje sa EU regulativom koja obuhvata oko 600 pravnih akata u oblasti životne sredine, dok ih Srbija ima 300.

  Uzimajući u obzir činjenicu da je stanje u većini opština i gradova u Srbiji kritično u pogledu upravljanja komunalnim otpadom, CEDEF je, u cilju obezbeđenja tržišnog, konkurentnog i ekonomski isplativog poslovanja kako Srbiji tako i u regionu, na jednom mestu okupio predstavnike države, proizvođače naprednih tehnologija, operatere upravljanja otpadom, najveće proizvođače otpada, javno-komunalna preduzeća, predstavnike lokalnih samouprava, kako bi zajedno razmotrili i pokrenuli važna pitanja u okviru ove teme i zajednički došli do predloga najboljih rešenja za unapređenje sistema upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom u Srbiji.

  Prema rečima Radmile Šerović, načelnika Odeljenja za uravljanje otpadom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite žiotne sredine, u Srbiji se godišnje proizvede oko 2,5 miliona tona komunalnog otpada, čiji je energetski potencijal jednak proizvodnji električne energije u vrednosti od 2 milijarde evra. Iskorišćavanje komunalnog otpada za toplotnu i električnu energiju može da smanji ukupnu emisiju gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji. Srbija je u obavezi da do kraja 2015. godine Evropskoj komisiji predstavi pregovaračku poziciju i da počne pregovore o Poglavlju 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

  Postojeće zakonske regulative su u procesu redefinisanja kako bi bile u potpunosti usklađene sa standardima EU. Pripremljna su tri nacionalna plana za upravljanje otpadom, dok se usvajanje izmena i dopuna zakona očekuje u prvom kvartalu 2014. godine, kao i strategije upravljanja otpadom.

  U Srbiji postoji 26 regiona za koje je bilo planirano da svaki ima svoj regionalni centar za tretiranje otpada, međutim stručnjaci smatraju da je to veliki broj centara, i da bi taj broj trebalo smanjti. Do danas je u našoj zemlji izgrađeno 6 sanitarnih deponija i to u Užicu, Jagodini, Lapovu, Kikindi, Leskovcu i Pirotu, kao i da su deponije u Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Inđiji, Subotici, Zrenjaninu i drugim centrima u procesu realizacije, dok su Beograd, Novi Sad, Kruševac i Vranje gradovi u kojima je upravljanje otpadom finansirala EU preko kreditne linije KfW banke. Važno je istaći da Srbija ima velike kapacitete u smislu iskorišćenja otpada kao energenta.

  Prema dosadašnjim izveštajima, imamo 3.000 tona elektronskog i električnog prerađenog otpada u 2012. dok je realno prerađeno oko 60.000 tona. Samo oko 50 javno komunalna preduzeća dostavlja izveštaje o količini i sastavu komunalnog otpada koji se generiše na njihovoj teritoriji. Količina komunalnog otpada će, kao i u Evropi, rasti 2,5% na godišnjem nivou, a potencijali u korišenju otpada u našoj zemlji su veliki. Veoma je važno dobiti relevantne informacije od lokalnih samouprava i javno komunalnih preduzeća kako bi se napravili planovi upravljaja otpadom.

  Budućnost Srbije je u deponijama u sledećih 50 godina. U Srbiji dominira otpad koji je biorazgradiv, čiji je kvalitet veoma loš, a vlažnost je čak i do 37%, i bez njegovog prethodnog tretmana ne možemo iskoristiti sve potencijale sagorevanja. Prema rečima prof dr Gorana Vujića, Srbiji je potrebno 550 miliona evra da bi se dostiglo osnovno deponovanje otpada, dok bi se novac za investicione troškove već našao, operativni troškovi su veći od investicionih i skoro uvek zanemarivani.

  U Srbiji samo 15% obveznika plaća taksu za elektronski i električni otpad i zato godišnje izgubimo oko 26 miliona evra. Upravljanje komunalnim otpadom velikim delom je prebačeno na lokalne samouprave i javno kominalna preduzeća koji nisu u stanju da na adekvatan način svoje obaveze sprovedu. U Srbiji imamo oko 160 nesanitarnih deponija, a deponije su uvek na poslednjem mestu u strategijama upravljanja otpadom.

  Na javoj debati su učestvovali: Radmila Šerović, nalečnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Jovanka Aksić Kašić, predsednik upravnog odbora CEDEF-a, Milica Vojić Marković, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodne Skupštine Srbije, Nebojša Redžić isped Agencije za zaštitu životne sredine, Dušan Jakovljević, generalni menadžer „Envi Tech”, prof. dr Goran Vujić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Siniša Mitrović, savetnik predsednika PKS.

  Očekuje se da će održavanje šest debata na temu upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom doprineti realizaciji što većeg broja projekata iz ove oblasti.

  Nakon završenog ciklusa od šest debata biće objavljen vodič: „Preporuke za zelenu Srbiju”, pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva i urbanizma, kao i Privredne komore Srbije.

  S.J.

  Details

  Date:
  26 novembra, 2022
  Time:
  10:10 pm